Pregled bibliografske jedinice broj: 739461
Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane
Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane // Ambalaža ( www.ambalaza.hr), 4 (2014), 37-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 739461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane
(Active multilayer polymer food packaging)
Autori
Rešček, Ana ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Ptiček Siročić, Anita
Izvornik
Ambalaža ( www.ambalaza.hr) (1334-3033) 4
(2014);
37-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aktivna ambalaža; polietilen; polikaprolakton; polimerni nanokompozit; barijerna svojstva; toplinska stabilnost
(active packaging; polyethylene; polycaprolactone; polymer nanocomposites; barrier properties; thermal stability)
Sažetak
Život suvremenog čovjeka nije moguće zamisliti bez ambalaže tj. materijala za pakiranje hrane. Pakiranjem se namirnica štiti od različitih vanjskih utjecaja tijekom njezine distribucije od proizvodnje do potrošača, a pritom joj se čuvaju nutritivne vrijednosti i zdravstvena ispravnost. Polimerni ambalažni materijali danas imaju vrlo značajnu ulogu u pakiranju hrane te je zbog toga izuzetno važno da udovoljavaju zadanim specifičnim uvjetima. Naročito je važno da posjeduju svojstvo smanjene propusnosti odnosno permeabilnosti na kisik, vlagu, CO2, SO2, čime se produljuje vijek trajanja zapakiranog proizvoda. Važno je istaknuti da su osim povećanih barijernih svojstava, za polimernu ambalažu često od presudnog značaja i toplinska svojstva. S jedne strane, ambalaža štiti proizvod/namirnicu od razlaganja, a s druge strane, mora podnijeti veliku razliku u temperaturi kao npr. kod zagrijavanja smrznute hrane. Tako, aktivno pakiranje pomoću nanotehnologije može doprinijeti smanjenju propadanja mnogih namirnica, bilo izravnom ili neizravnom oksidacijom, ugradnjom nano hvatača kisika i drugih aktivnih komponenti. Aktivna ambalaža definira se kao ambalaža koja sadrži ciljane aktivne komponente koje oslobađaju ili apsorbiraju tvari u ili iz upakiranog proizvoda te iz okoline. Aktivne tvari, često su to nanočestice, djeluju na različitim principima, na primjer vežu na sebe vodenu paru ili kisik ili djeluju antimikrobno i na taj način usporavaju kvarenje hrane. Aktivne tvari mogu se unijeti u polimerni film kroz pripravu dvoslojnih filmova gdje je komercijalni film presvučen tankim premazom filma koji sadrži aktivne tvari. U radu su istraživani dvoslojni polietilenski (PE) filmovi presvučeni polikaprolaktonom (PCL). Aktivne tvri bile su aluminijev oksid (Al2O3) i magnetit (Fe3O4) budući da značajno smanjuju propusnost filma na vodenu paru odnosno na propusnost kisika. Uzorci su okarakterizirani određivanjem barijernih svojstava, ali i određivanjem mehaničkih i toplinskih svojstava budući da su od iznimnog značaja za polimernu ambalažu. Dobiveni rezultati ukazali su da dodatak aktivnih tvari znatno unaprijeđuje funkcijska svojstva polimerne ambalaže, a da pritom zadržavaju dobra ostala svojstva ambalaže.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ljerka Kratofil Krehula
(autor)
Anita Ptiček Siročić
(autor)
Zlata Hrnjak-Murgić
(autor)
Ana Rešček
(autor)