Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739461

Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane


Rešček, Ana; Hrnjak-Murgić, Zlata; Kratofil Krehula, Ljerka; Ptiček Siročić, Anita
Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane // Ambalaža ( www.ambalaza.hr), 4 (2014), 37-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 739461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane
(Active multilayer polymer food packaging)

Autori
Rešček, Ana ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Ptiček Siročić, Anita

Izvornik
Ambalaža ( www.ambalaza.hr) (1334-3033) 4 (2014); 37-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aktivna ambalaža; polietilen; polikaprolakton; polimerni nanokompozit; barijerna svojstva; toplinska stabilnost
(active packaging; polyethylene; polycaprolactone; polymer nanocomposites; barrier properties; thermal stability)

Sažetak
Život suvremenog čovjeka nije moguće zamisliti bez ambalaže tj. materijala za pakiranje hrane. Pakiranjem se namirnica štiti od različitih vanjskih utjecaja tijekom njezine distribucije od proizvodnje do potrošača, a pritom joj se čuvaju nutritivne vrijednosti i zdravstvena ispravnost. Polimerni ambalažni materijali danas imaju vrlo značajnu ulogu u pakiranju hrane te je zbog toga izuzetno važno da udovoljavaju zadanim specifičnim uvjetima. Naročito je važno da posjeduju svojstvo smanjene propusnosti odnosno permeabilnosti na kisik, vlagu, CO2, SO2, čime se produljuje vijek trajanja zapakiranog proizvoda. Važno je istaknuti da su osim povećanih barijernih svojstava, za polimernu ambalažu često od presudnog značaja i toplinska svojstva. S jedne strane, ambalaža štiti proizvod/namirnicu od razlaganja, a s druge strane, mora podnijeti veliku razliku u temperaturi kao npr. kod zagrijavanja smrznute hrane. Tako, aktivno pakiranje pomoću nanotehnologije može doprinijeti smanjenju propadanja mnogih namirnica, bilo izravnom ili neizravnom oksidacijom, ugradnjom nano hvatača kisika i drugih aktivnih komponenti. Aktivna ambalaža definira se kao ambalaža koja sadrži ciljane aktivne komponente koje oslobađaju ili apsorbiraju tvari u ili iz upakiranog proizvoda te iz okoline. Aktivne tvari, često su to nanočestice, djeluju na različitim principima, na primjer vežu na sebe vodenu paru ili kisik ili djeluju antimikrobno i na taj način usporavaju kvarenje hrane. Aktivne tvari mogu se unijeti u polimerni film kroz pripravu dvoslojnih filmova gdje je komercijalni film presvučen tankim premazom filma koji sadrži aktivne tvari. U radu su istraživani dvoslojni polietilenski (PE) filmovi presvučeni polikaprolaktonom (PCL). Aktivne tvri bile su aluminijev oksid (Al2O3) i magnetit (Fe3O4) budući da značajno smanjuju propusnost filma na vodenu paru odnosno na propusnost kisika. Uzorci su okarakterizirani određivanjem barijernih svojstava, ali i određivanjem mehaničkih i toplinskih svojstava budući da su od iznimnog značaja za polimernu ambalažu. Dobiveni rezultati ukazali su da dodatak aktivnih tvari znatno unaprijeđuje funkcijska svojstva polimerne ambalaže, a da pritom zadržavaju dobra ostala svojstva ambalaže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Rešček, Ana; Hrnjak-Murgić, Zlata; Kratofil Krehula, Ljerka; Ptiček Siročić, Anita
Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane // Ambalaža ( www.ambalaza.hr), 4 (2014), 37-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Rešček, A., Hrnjak-Murgić, Z., Kratofil Krehula, L. & Ptiček Siročić, A. (2014) Aktivna višeslojna polimerna ambalaža za pakiranje hrane. Ambalaža ( www.ambalaza.hr), 4, 37-39.
@article{article, author = {Re\v{s}\v{c}ek, Ana and Hrnjak-Murgi\'{c}, Zlata and Kratofil Krehula, Ljerka and Pti\v{c}ek Siro\v{c}i\'{c}, Anita}, year = {2014}, pages = {37-39}, keywords = {aktivna ambala\v{z}a, polietilen, polikaprolakton, polimerni nanokompozit, barijerna svojstva, toplinska stabilnost}, journal = {Ambala\v{z}a ( www.ambalaza.hr)}, volume = {4}, issn = {1334-3033}, title = {Aktivna vi\v{s}eslojna polimerna ambala\v{z}a za pakiranje hrane}, keyword = {aktivna ambala\v{z}a, polietilen, polikaprolakton, polimerni nanokompozit, barijerna svojstva, toplinska stabilnost} }
@article{article, author = {Re\v{s}\v{c}ek, Ana and Hrnjak-Murgi\'{c}, Zlata and Kratofil Krehula, Ljerka and Pti\v{c}ek Siro\v{c}i\'{c}, Anita}, year = {2014}, pages = {37-39}, keywords = {active packaging, polyethylene, polycaprolactone, polymer nanocomposites, barrier properties, thermal stability}, journal = {Ambala\v{z}a ( www.ambalaza.hr)}, volume = {4}, issn = {1334-3033}, title = {Active multilayer polymer food packaging}, keyword = {active packaging, polyethylene, polycaprolactone, polymer nanocomposites, barrier properties, thermal stability} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font