Pregled bibliografske jedinice broj: 739165
Dostignuća u oplemenjivanju soje u Poljoprivrednom institutu Osijek
Dostignuća u oplemenjivanju soje u Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2014. str. 62-63 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 739165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dostignuća u oplemenjivanju soje u Poljoprivrednom institutu Osijek
(Advances in soybean breeding in Agricultural Institute Osijek)
Autori
Sudarić, Aleksandra ; Duvnjak, Tomislav ; Matoša Kočar, Maja ; Mijić, Anto ; Andrić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2014, 62-63
ISBN
978-953-6485-32-1
Skup
7. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemenara
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; oplemenjivanje; sorta; adaptabilnost; proizvodnja
(soybean; breeding; variety; adaptability; production)
Sažetak
Oplemenjivanje soje u Poljoprivrednom institutu Osijek (Osijek, Hrvatska) prvenstveno je usmjereno k razvoju kvalitetnog sortimenta soje sukladno potrebama domaćeg tržišta. Temelj genetičko-oplemenjivačkih istraživanja je povećanje rodnosti, unaprjeđenje komponenti koje ulaze u strukturu formiranja visine uroda zrna te poboljšanje kakvoće zrna. Cilj oplemenjivačkog rada je stvoriti sorte koje se odlikuju sposobnošću postizanja visokog uroda zrna i drugih važnih svojstava, ali i zadržavanjem te superiornosti u širokom rasponu različitih okolinskih uvjeta. U ovom radu dat je prikaz agronomskih vrijednosti tri nove OS sorte soje 'Sara' (I. grupa zriobe), 'Sonja' (0 grupa zriobe) i 'Ema' (00 grupa zriobe). Sorte su u fazi uvođenja u široku proizvodnju i preliminarni rezultati ukazuju na njihovu visoku proizvodnu vrijednost. Nove sorte soje Poljoprivrednog instituta Osijek potvrda su postignutog genetskog napretka. Predstavljaju kvalitetnu genetsku osnovu koja će doprinijeti horizontalnom i vertikalnom povećanju proizvodnje soje u Republici Hrvatskoj te prepoznatljivosti i konkurentnosti domaćeg sortimenta soje na inozemnom tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Luka Andrić
(autor)
Tomislav Duvnjak
(autor)
Maja Matoša
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Anto Mijić
(autor)