Pregled bibliografske jedinice broj: 739062
Zaštita potrošača
Zaštita potrošača // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 315-325
CROSBI ID: 739062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita potrošača
(Cosumer Protection)
Autori
Peterman, Marjana ; Pajk Žontar, Tanja ; Lušić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Ljubljana
Godina
2014
Raspon stranica
315-325
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
potrošač, sigurnost hrane, prava potrošača, zaštita potrošača
(consumer, food safety, consumer's rights, consumer's protection)
Sažetak
Potrošač je zadnja karika u prehrambenom lancu i na taj je način izložen svim rizicima kojima je izložen cijeli lanac kao i rizicima vlastitog ponašanja i postupanja. Kroz zakonske propise i druge akte, država uređuje odnose između ekonomskih subjekata na tržištu i samih potrošača te nadzire njihovo poštivanje i provedbu. Time ostvaruje ciljeve zaštite zdravlja i interesa potrošača te sigurnost proizvoda i usluga na tržištu. Ekonomski subjekti na tržištu moraju osigurati sigurnost proizvoda (hrane) i usluga, a primjerenim i dostatnim informiranjem potrošača moraju osigurati potrošačima njihovu sigurnu uporabu. Danas je zaštita potrošača društveno, političko i normativno uređena. John F. Kennedy je u svojem govoru od 15. ožujka 1962. godine predstavio glavni motiv za zaštitu potrošača: „Potrošači smo svi mi. To je najveća ekonomska skupina, koja utječe, i na koju utječu, gotovo sve javne i privatne ekonomske odluke. Pa ipak, to je jedina važna grupa za čije se stavove najčešće uopće ne čuje.“
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
Napomena
Sukladno preporukama kompetentnih stručnjaka, renomirani i iskusni autori, eksperti u području znanosti o prehrani, sigurnosti hrane te javnog zdravlja, pozvani su sudjelovati izradi ove knjige kao i da svojim prilozima artikuliraju svoje znanje i bogato višegodišnje iskustvo. Cilj izdavanja nove knjige na temu sigurnosti hrane nije bila samo identificirati osnovne teorije sigurnosti hrane već i prikaz najboljih primjera i praktičnih iskustava aktualne problematike. Poglavlja prikazana u ovoj knjizi ne baziraju se na pojedinačnim znanstvenim radovima, već su predstavljena kao osnovno stručno štivo prikazano na jednom mjestu uz praktični prilog iz iskustva autora i njegova promišljanja o budućim kretanjima u području politike sigurnosti hrane. Ova knjiga bi trebala dodatno doprinijeti razumijevanju pojmova i principa sigurnosti hrane, svima kojima se bave predmetnom problematikom te svim onima koji pokazuju interes prema ovom specifičnom području koje je postalo sastavni dio života moderne ljudske zajednice.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dražen Lušić
(autor)