Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 738863

Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna


Bošnjaković, Nikolina
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 738863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna
(Application of digital image analysis to colours changes on tea biscuits made from wheat flour)

Autori
Bošnjaković, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.07

Godina
2014

Stranica
36

Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
čajno pecivo ; računalna analiza slike ; boja ; granulacija šećera ; udio NaHCO3
(Tea biscuits ; digital image analysis ; colour ; granulation of sugar ; NaHCO3 share)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je primjenom računalne analize slike pratiti boju čajnog peciva od pšeničnog brašna tijekom pečenja. Čajna peciva su proizvedena u laboratorijskim uvjetima pri čemu su pripremljeni uzorci različite recepture (različiti udjeli natrijevog hidrogenkarbonata: 0, 65%, 1, 11% i 1, 56%, dodatak šećera različite granulacije: <800 µm, >1000 µm te šećer u prahu). Uzorcima je praćena dinamika promjene boje tijekom pečenja pri temperaturama od 180 ̊C, 205 ̊C i 230 ̊C. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje (∆ECVS) prikazani su tablično i grafički te je određena varijabilnost boje obzirom na vrstu zamjesa. Uspoređujući ukupnu promjenu boje različitih zamjesa uzorci s dodatkom 0, 65% NaHCO3 imali su najmanju ukupnu promjenu boje. Ukupna promjena boje donjeg dijela uzoraka bila je veća u odnosu na površinu uzoraka (∆E=4, 49- 15, 83 površina tj. ∆E=12, 18-29, 80 donji dio uzoraka) pri svim temperaturama i vremenima pečenja. Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 µm pri svim temperaturama pečenja (∆E=4, 49-14, 87 površina tj. ∆E=12, 18-19, 90 donji dio uzoraka).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bošnjaković, Nikolina
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bošnjaković, N. (2014) 'Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njakovi\'{c}, Nikolina}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, ra\v{c}unalna analiza slike, boja, granulacija \v{s}e\'{c}era, udio NaHCO3}, title = {Primjena ra\v{c}unalne analize slike u pra\'{c}enju boje \v{c}ajnog peciva od p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, ra\v{c}unalna analiza slike, boja, granulacija \v{s}e\'{c}era, udio NaHCO3}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njakovi\'{c}, Nikolina}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {Tea biscuits, digital image analysis, colour, granulation of sugar, NaHCO3 share}, title = {Application of digital image analysis to colours changes on tea biscuits made from wheat flour}, keyword = {Tea biscuits, digital image analysis, colour, granulation of sugar, NaHCO3 share}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font