Pregled bibliografske jedinice broj: 738863
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 738863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena računalne analize slike u praćenju boje
čajnog peciva od pšeničnog brašna
(Application of digital image analysis to colours
changes on tea biscuits made from wheat flour)
Autori
Bošnjaković, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.07
Godina
2014
Stranica
36
Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
čajno pecivo ; računalna analiza slike ; boja ; granulacija šećera ; udio NaHCO3
(Tea biscuits ; digital image analysis ; colour ; granulation of sugar ; NaHCO3 share)
Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je primjenom računalne analize slike pratiti boju čajnog peciva od pšeničnog brašna tijekom pečenja. Čajna peciva su proizvedena u laboratorijskim uvjetima pri čemu su pripremljeni uzorci različite recepture (različiti udjeli natrijevog hidrogenkarbonata: 0, 65%, 1, 11% i 1, 56%, dodatak šećera različite granulacije: <800 µm, >1000 µm te šećer u prahu). Uzorcima je praćena dinamika promjene boje tijekom pečenja pri temperaturama od 180 ̊C, 205 ̊C i 230 ̊C. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje (∆ECVS) prikazani su tablično i grafički te je određena varijabilnost boje obzirom na vrstu zamjesa. Uspoređujući ukupnu promjenu boje različitih zamjesa uzorci s dodatkom 0, 65% NaHCO3 imali su najmanju ukupnu promjenu boje. Ukupna promjena boje donjeg dijela uzoraka bila je veća u odnosu na površinu uzoraka (∆E=4, 49- 15, 83 površina tj. ∆E=12, 18-29, 80 donji dio uzoraka) pri svim temperaturama i vremenima pečenja. Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 µm pri svim temperaturama pečenja (∆E=4, 49-14, 87 površina tj. ∆E=12, 18-19, 90 donji dio uzoraka).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek