Pregled bibliografske jedinice broj: 737704
Uzgoj i upotreba ljupčaca (Levisticum officinale Koch.)
Uzgoj i upotreba ljupčaca (Levisticum officinale Koch.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 737704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj i upotreba ljupčaca (Levisticum officinale Koch.)
(Cultivation and Use of Lovage (Levisticum officinale Koch.))
Autori
Lamač, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
20
Mentor
Žutić, Ivanka
Neposredni voditelj
Radman, Sanja
Ključne riječi
eterično ulje; ljekovito djelovanje; prehrambena industrija; začin; korijen
(essential oil; curative effect; food industry; spice; root)
Sažetak
Ljupčac (Levisticum officinale Koch.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Cilj uzgoja su korijen, list, plod i eterično ulje koji se najviše upotrebljavaju u prehrambenoj industriji i u proizvodnji alkoholnih pića. Iako je najpoznatiji kao začin intenzivne arome, ljupčac ima izraženo ljekovito djelovanje koje je neopravdano zanemareno. U narodnoj medicini se najčešće upotrebljava kao diuretik i protiv probavnih smetnji. Cijela biljka ima jak i ugodan miris, koji podsjeća na celer. Ljupčac udomaćen raste u Europi i u Aziji, ali je u nas rijedak kao samonikla biljka, pa se najčešće uzgaja po kućnim vrtovima za osobne potrebe. Može se razmnožavati vegetativno (dijeljenjem korijena) i generativno (sjemenom), a najisplativiji način razmnožavanja je proizvodnja presadnica. Listovi ljupčaca se mogu upotrebljavati već prve godine prije prvih jačih mrazeva, dok se korijen vadi u jesen treće ili četvrte godine uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb