Pregled bibliografske jedinice broj: 737638
Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira
Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 737638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorno ocjenjivanje i mikrobiološka kvaliteta sira
(The sensory evaluation and microbiological quality of cheese)
Autori
Ivković, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2014
Stranica
33
Mentor
Havranek, Jasmina
Neposredni voditelj
Dolenčić Špehar, Iva
Ključne riječi
autohtoni sirevi; mikroorganizmi; senzorna svojstva; mikrobiološka
(autochthonous cheeses; microorganisms; sensory characteristics; microbiological quality; E. coli)
Sažetak
Na području Mediterana, pa tako i u Hrvatskoj proizvodi se veliki broj autohtonih sireva poput paškog sira, sira iz mišine, škripavca, istarskog sira, tounjskog sira i dr. Autohtoni sirevi proizvode se od nepasteriziranog mlijeka na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mlijeko koje nije termički obrađeno mora biti kvalitetno proizvedeno, a samim time i sigurno za konzumaciju. Mlijeko s povišenim brojem mikroorganizama nije pogodno za preradu a ukoliko se takvo mlijeko koristi za proizvodnju sira gotov proizvod je loših senzornih svojstava i može predstavljati opasnost ukoliko sadrži patogene mikroorganizme poput E. coli ili Salmonella spp. Stoga je provedeno istraživanje na 20 uzoraka različitih vrsta sireva prikupljenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Na uzorcima sira provedena je mikrobiološka analiza. Cilj ovog rada bio je utvrditi povezanost pojedinih senzornih svojstava i mikrobiološke kvalitete analiziranih sireva. Dobiveni rezultati pokazali su da mikrobiološka kvaliteta utječe na senzorna svojstva sira i to ponajviše na okus, a u tri sira utvrđena je prisutnost E. coli, takav sir nije siguran za konzumaciju i predstavlja opasnost za čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb