Pregled bibliografske jedinice broj: 737241
Proizvodnja i potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj: trenutno stanje i perspektiva
Proizvodnja i potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj: trenutno stanje i perspektiva // 41. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 14-15 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 737241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj: trenutno stanje i perspektiva
(Production and consumption of milk and milk products in Croatia: current status and perspectives)
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
41. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 14-15
Skup
41. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
proizvodnja mlijeka; potrošnja mlijeka
(milk production; consumption of milk)
Sažetak
Proizvodnja mlijeka predstavlja položaj stočarstva i agrarne politike neke države, dok je potrošnja mlijeka indikator kvalitete prehrane stanovništva. Utjecaj na proizvodnju i potrošnju mlijeka imaju: tradicija, troškovi proizvodnje/cijena, selekcija životinja, cijena mlijeka na tržištu, premija mlijeka (visina i način obrade i isplate), otkup i prerada mlijeka, isplativost proizvodnje, uvoz i izvoz mlijeka, navike stanovništva te marketing i odgoj potrošača. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske u razdoblju od 2007.-2013.g. proizvodnja mlijeka se smanjuje, s tim da je najveći pad zabilježen u 2013.g. Tako je u odnosu na 2012.g., u 2013. g. prikupljeno 16, 4% manje kravljeg mlijeka, 7, 1% ovčjeg te 16, 6% kozjeg mlijeka. U isto vrijeme, mljekare izložene utjecaju otvorenog tržišta, uvezle su 83, 1% više mlijeka u odnosu na 2012.g. Ohrabruje podatak da je ukupna količina prikupljenoga kravljeg mlijeka u svibnju 2014.g. u odnosu na svibanj 2013.g. veća za 5, 7%, dok se u usporedbi s prosjekom 2013.g. bilježi povećanje za 13, 7%. Količina mlijeka utrošena unutar kućanstva u svježem stanju povećana je za 9, 5% u odnosu na prethodnu godinu, a zabilježen je rast izravne prodaje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (za 38, 5%) te upotrebe mlijeka za ishranu stoke (za 15, 1%). Za razdoblje 2013.-2023.g. Europska komisija navodi ovisnost proizvodnje mlijeka o brzini porasta potrošnje mlijeka, kako u EU tako i na svjetskom tržištu. Osim toga, u navedenom razdoblju EU će se suočiti s konkurencijom na svjetskom tržištu iz Oceanije, ali i iz SAD-a i Argentine, za koje se očekuje povećanje doprinosu svjetskog izvoza. Očekuje se da će sektor sirarstva EU biti potaknut dinamičnom svjetskom tržištu i stalnom porastu domaće potražnje, što je vidljivo i na tržištu RH. Tako je u 2013.g. u RH zabilježeno povećanje sirarske proizvodnje za 3% u odnosu na 2012.g. Prema podacima Europske komisije u 2023.g. očekuje se proizvodnja mlijeka do 10, 7 milijuna tona, dok je ukupna proizvodnja svježih mliječnih proizvoda projicirana do 48.300.000 tona. Cilj rada je prikazati proizvodnju i potrošnju mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj, te je usporediti s pojedinim zemljama Europske unije i svijeta u razdoblju od 2007.-2013. godine.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)