Pregled bibliografske jedinice broj: 737086
Praktični značaj određivanja koncentracije uree u kozjem mlijeku
Praktični značaj određivanja koncentracije uree u kozjem mlijeku // 41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem - zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 54-55 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 737086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praktični značaj određivanja koncentracije uree u kozjem mlijeku
(The practical significance of determining the concentration of urea in goat's milk)
Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven ; Mašek, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem - zbornik sažetaka
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 54-55
Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.12.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko; alpina pasmina; urea u mlijeku; dnevna količina mlijeka; odnos mast/protein
(goat milk; Alpina breed; urea in milk; daily milk yield; ratio between fat and protein)
Sažetak
Višak proteina i nedostatak energije u obroku koza, uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu uz oslobađanje amonijaka, te porast koncentracije uree u krvi i mlijeku, što nepovoljno utječe na: proizvodnju i preradbene osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reproduktivne osobine. Cilj predmetnog istraživanja bio je utvrditi utjecaj kratkoročne (30 dana) promjene obroka u pogledu različitog sadržaja sirovih proteina (SP) na: dnevnu količinu mlijeka (DKM), koncentraciju uree (U) i odnos masti i proteina (M/P) u mlijeku. Preliminarno istraživanje provedeno je na 72 alpina koze, grupirane u tri skupine (I., II. i III.), s 24 nasumično odabrane koze. Od jarenja do odbića, koze su hranjene istim obrokom (11% SP), nakon čega je uslijedilo razdoblje kratkoročne hranidbe s različitim udjelom SP u obroku (I.=13%, II.=16% i III.=19%). Povećanje SP u obroku za 2%, 5% i 8% imalo je za posljedicu povećanje DKM za: 1320 mL, 1460 mL i 1890 mL, kao i koncentracije uree za: ~ 15, 26 i 30 mg/100 mL. Odnos M/P smanjio se u I., II., i III. skupini s 1, 59 na 1, 24 ; s 1, 53 na 1, 18 i s 1, 43 na 1, 12. Optimiziranje hranidbe u pogledu racionalnijeg unosa proteina kao najskuplje komponente obroka, izbalansiranosti energijom i proteinima, kao i definiranje granične vrijednosti koncentracije uree u mlijeku, preduvjet su intenzivne proizvodnje kozjeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb