Pregled bibliografske jedinice broj: 735199
Proizvodni i zdravstveni učinci propolisa i pčelinje peludi kao dodataka hrani tovnih pilića
Proizvodni i zdravstveni učinci propolisa i pčelinje peludi kao dodataka hrani tovnih pilića, 2014., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 735199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodni i zdravstveni učinci propolisa i pčelinje peludi kao dodataka hrani tovnih pilića
(Production and helth effects of propolis and bee pollen as food additives in broilers feeding)
Autori
Klarić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.11
Godina
2014
Stranica
198
Mentor
Domaćinović, Matija
Ključne riječi
propolis ; pčelinja pelud ; prirodni dodatci hranidbi ; pilići ; performanse
(propolis ; bee pollen ; natural feeding additives ; chicken ; performance)
Sažetak
Propolis i pčelinja pelud pripadaju skupini prirodnih tvari životinjskog i biljnog podrijetla s osobito izraženim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima. Recentna istraživanja u svijetu ukazala su na moguću primjenu propolisa i pčelinje peludi, svakog dodatka zasebno ili u njihovoj kombinaciji u određenom omjeru kao aditiva u hranidbi tovnih pilića, pri čemu očekivani učinci ovih aditiva na zdravlje pilića te kvalitetu njihova mesa još uvijek nisu do kraja istraženi ni jednoznačno definirani. Sukladno tome, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj propolisa i pčelinje peludi (svakog dodatka zasebno ili u njihovoj kombinaciji u određenom omjeru) kao aditiva u hranidbi tovnih pilića na: proizvodne pokazatelje kod pilića, vrijednosti odabranih krvnih (hematoloških i biokemijskih) pokazatelja kod pilića, mikrobiološku floru sadržaja crijeva i sadržaja voljki pilića te prisustvo odabranih bakterijskih uzročnika u brisevima kloake pilića, morfologiju jetre i crijeva pilića, kvalitetu pilećeg mesa, vrijednosti odabranih pokazatelja u fecesu pilića te ponašanje, zdravstveno stanje i mortalitet pilića. Istraživanje je provedeno na 200 pilića Ross 308 provenijencije ravnomjerno raspoređenih spolova, koji su bili podijeljeni u 5 skupina (kontrolna i četiri pokusne skupine pilića). Tov pilića podnim načinom držanja na drvenoj strugotini trajao je 42 dana. Kontrolna skupina pilića tijekom cijelog istraživanja bila je hranjena krmnom smjesom, dok su u smjese kojima su bile hranjene pokusne skupine pilića bili umiješani dodatci – propolis i/ili pčelinja pelud, svaki dodatak zasebno ili u njihovoj kombinaciji u određenom omjeru. Istraživanje je pokazalo kako propolis i pčelinja pelud (zasebno ili u kombinaciji) imaju značajan pozitivan utjecaj na proizvodne pokazatelje kod tovnih pilića, vrijednosti odabranih krvnih (hematoloških i biokemijskih) pokazatelja kod pilića, na prisustvo odabranih bakterijskih uzročnika u brisovima kloake pilića kao i na veličinu i sastav mikrobiološke flore sadržaja crijeva i sadržaja voljki pilića, morfologiju jetre i crijeva pilića, kvalitetu pilećeg mesa, vrijednosti odabranih pokazatelja u fecesu pilića te ponašanje zdravstveno stanje i mortalitet pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek