Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 732884

Polukoncentratni obroci u tovu muške junadi Hereford pasmine


Pintić, Vinko; Marenčić, Dejan; Ivanković, Ante; Pintić Pukec, Nataša; Jelen, Tatjana
Polukoncentratni obroci u tovu muške junadi Hereford pasmine // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (2013), 4; 173-182 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 732884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polukoncentratni obroci u tovu muške junadi Hereford pasmine
(Semi-concentrate rations in Hereford bullocks fattening)

Autori
Pintić, Vinko ; Marenčić, Dejan ; Ivanković, Ante ; Pintić Pukec, Nataša ; Jelen, Tatjana

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 55 (2013), 4; 173-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
junad; tov; polukoncentratni obrok; koncentracija energije
(bullocks; fattening; semi concentrate ration; concentration of energy)

Sažetak
Provedeno je istraživanje utjecaja polukoncentratnih obroka na prirast, utrošak energije i proteina, te na cijenu dnevnoga obroka u tovu muške junadi hereford pasmine. Dvogodišnje istraživanje je provedeno na dvije skupine junadi u govedarskom praktikumu Visokoga gospodarskoga učilišta u Križevcima. Junad je potjecala iz vlastite proizvodnje, u kojoj krave služe za proizvodnju teladi koja je uz kravu do starosti 6-7 mjeseci kada se odbija i stavlja u tov. U pokusnom tovu junadi korištena su četiri polukoncentratna obroka uz maksimalno korištenje voluminozne krme u formi kukuruzne silaže kompletne kukuruzne biljke. Tov junadi počeo je s prosječnom ulaznom težinom 239 kg u prvoj i 247 kg u drugoj skupini (P>0, 05), a završio kod prve skupine sa 490 kg a kod druge skupine sa 510 kg (P<0, 05). Potrebe junadi po kontrolnim razdobljima određivane su na temelju normativa (preporuka) za tov junadi po Deutsche Landwirtschafts- Gesellschaft (DLG) izraženih u metaboličkoj energiji i iskoristivom sirovom proteinu. Ovisno o starosti i prosječnoj težini junadi kod svake skupine, ispitivana su četiri različita polukoncentratna obroka. U strukturi suhe tvari ispitivanih obroka kukuruzna silaža je sudjelovala sa 69%, livadno sijeno 14, 5% i krmna smjesa 16, 5%. Prosječna koncentracija energije ispitivanih obroka iznosila je 10, 9 MJ metaboličke energije/kg suhe tvari, a iskoristivoga proteina 135 g/kg suhe tvari obroka. Iako se dnevna konzumacija suhe tvari s povećanjem težine prosječno povećala za 60% u odnosu na konzumaciju suhe tvari na 100 kg žive mase, ona se smanjivala i to od početnih 1, 87 kg na 1, 69 kg na kraju tova, ili za 10% promatrajući po kontrolnim razdobljima, kod obje skupine junadi. Kod obje skupine junadi ostvareni su zadovoljavajući dnevni prirasti, kod prve skupine 1030, a kod druge 1100 grama. Razlike u ostvarenoj prosječnoj konverziji metaboličke energije i iskoristivoga sirovoga proteina za 1 kg prirasta između skupina nisu bile značajne (P>0, 05), a iznosile su za prvu skupinu 72, 15 MJ metaboličke energije i 901, 70 g iskoristivog sirovog proteina i za drugu skupinu 67, 75 MJ metaboličke energije i 847, 50 g iskoristivog sirovog proteina. Ostvarene cijene koštanja dnevnih obroka izdiferencirale su se po kontrolnim razdobljima i rasle su sa povećanjem težine junadi, kod prve skupine od 4, 88 do 7, 38 kn, odnosno kod druge skupine od 5, 61 do 8, 57 kuna po dnevnom obroku. Ostvarene prosječne razlike u cijeni koštanja dnevnih obroka između dvije skupine junadi su značajne (P<0, 05), a razloge treba tražiti u zamjeni dijela proteina neproteinskim dušikom i kvalitetnijoj silaži u obrocima prve skupine junadi (390 g suhe tvari, 51 g iskoristivog sirovog proteina, 4, 26 MJ metaboličke energije /kg) u odnosu na drugu skupinu (343 g suhe tvari, 44 g iskoristivog sirovog proteina, 3, 70 MJ metaboličke energije/kg) koja je u strukturi suhe tvari obroka iznosila 69%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pintić, Vinko; Marenčić, Dejan; Ivanković, Ante; Pintić Pukec, Nataša; Jelen, Tatjana
Polukoncentratni obroci u tovu muške junadi Hereford pasmine // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (2013), 4; 173-182 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pintić, V., Marenčić, D., Ivanković, A., Pintić Pukec, N. & Jelen, T. (2013) Polukoncentratni obroci u tovu muške junadi Hereford pasmine. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (4), 173-182.
@article{article, author = {Pinti\'{c}, Vinko and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Ivankovi\'{c}, Ante and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Jelen, Tatjana}, year = {2013}, pages = {173-182}, keywords = {junad, tov, polukoncentratni obrok, koncentracija energije}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {55}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Polukoncentratni obroci u tovu mu\v{s}ke junadi Hereford pasmine}, keyword = {junad, tov, polukoncentratni obrok, koncentracija energije} }
@article{article, author = {Pinti\'{c}, Vinko and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Ivankovi\'{c}, Ante and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Jelen, Tatjana}, year = {2013}, pages = {173-182}, keywords = {bullocks, fattening, semi concentrate ration, concentration of energy}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {55}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Semi-concentrate rations in Hereford bullocks fattening}, keyword = {bullocks, fattening, semi concentrate ration, concentration of energy} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font