Pregled bibliografske jedinice broj: 732136
Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza
Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza // 3. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 59-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 732136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju
samodostatnosti i povećanja izvoza
(Production of indigenous garlic in order to
increase self-sufficiency and export)
Autori
Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
3. zbornik sažetaka
/ Kralik, Gordana - Osijek : Grafika Osijek, 2013, 59-60
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
češnjak ; in vitro razmnožavanje ; antioksidativna aktivnost
(garlic ; in vitro propagation ; antioxidant activity)
Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) je značajna povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za brzo širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Ovaj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje. Također, ovo istraživanje će se baviti utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz ovakvog i klasičnog sadnog materijala na dvije lokacije u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, između kojih su i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrđivati će se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom vremenskom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja za razliku od uvoznog češnjaka. Ovakav način proizvodnje će rezultirati povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količine domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Tihana Teklić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Ružica Lončarić
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Nada Parađiković
(autor)
Jasenka Ćosić
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)