Pregled bibliografske jedinice broj: 731466
Određivanje prehrambenih umjetnih bojila tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Određivanje prehrambenih umjetnih bojila tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti // XXII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Zagreb, Hrvatska, 2011. (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 731466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje prehrambenih umjetnih bojila tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(High performance liquid chromatography analysis of food dyes)
Autori
Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Budeč, Maja ; Bošnir, Jasna ; Lazić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
XXII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.02.2011. - 16.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bojila; aditivi; HPLC
(dyes; additives; HPLC)
Sažetak
Bojila su najzanimljivija grupa aditiva, dijele se na prirodna i umjetna. Prirodna bojila, iako su prva otkrivena, slabo su korištena jer su skupa i slabije učinkovita. Dobivaju se uglavnom iz korijenja, kore, bobica i lišća biljaka. Umjetna su jeftinija i učinkovitija stoga danas drže primat u proizvodnji. Dobivaju se raznim organskim sintezama u kemijskoj industriji. Bilo prirodna ili umjetna bojila su uvijek imala veliki utjecaj na percepciju ljudi vezano za hranu. Ona se najčešće koriste u slatkišima, desertima i pićima, a takve namirnice najčešće konzumiraju djeca. Pretpostavlja se da mnoga umjetna bojila uzrokuju hiperaktivnost djece, a neki autori čak navode i mogućnost nastanka karcinoma i astme. Bojila su inače potencijalni alergeni.
Izvorni jezik
Hrvatski