Pregled bibliografske jedinice broj: 731359
Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti // 19th International Symposium on Separation Science. New Achivements in Chromatography
Poreč, Hrvatska, 2013. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 731359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje biogenog amina, histamina, u uzorcima konzervirane ribe tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(Determination of biogenic amine histamine, in samples of canned fish using high performance liquid chromatography)
Autori
Bevardi, Martina ; Bošnir, Jasna ; Horvat, Gordana ; Serdar, Sonja ; Brkić, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
19th International Symposium on Separation Science. New Achivements in Chromatography
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 25.09.2013. - 28.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
histamin; HPLC; konzervirana riba
(histamine; HPLC; canned fish)
Sažetak
Cilj i svrha: Validirati metodu za određivanje histamina, te u u uzorcima konzervirane ribe odrediti količine biogenog amina histamina. Dobivene rezultate usporediti s postojećim zakonskim propisima i utvrditi njihovu zdravstvenu ispravnost. Materijali i metode: Uzorci su analizirani tekućinskom kromatografijom s DA detektorom. Metoda je validirana na slijedeće parametre: granicu kvantifikacije, iskorištenje, preciznost, linearnost, robusnost. Analizirano je 258 uzoraka konzervirane ribe tijekom 2012. i 2013. godine. Rezultati: Svi parametri validacije su zadovoljili zadane kriterije prihvatljivost. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka konzervirane ribe, oko 30% bilo je pozitivno na prisutnost histamina s tim da je kod 25 uzoraka zabilježena koncentracija iznosila više od najviše dopuštene količine (NDK) koje propisuje Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/2008.). Najviša zabilježena koncentracija iznosila je 223 mgkg-1 što je dva puta veće od NDK. Ostalih 70% uzoraka bilo je ispod granice kvantifikacije određene za navedenu metodu Zaključak: Histamin je biogeni amin koji se najčešće može pronaći u ribi, vinu, pivu, kiselom kupusu, sirevima, fermentiranim mesnim proizvodima, sojinim proizvodima. Karakterističan je za plavu ribu: tunjevinu, skušu, srdelu i inćun. Kod ljudi histamin može izazvati alergijske reakcije. Oko 95% histamina unesenog u organizam preko probavnog sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade, te ga na taj način inaktiviraju, no ipak sigurno trovanje histaminom izazivaju količine od 60 do 100 mgkg-1 konzumne ribe. Kako je konzervirana riba relativno učestala namirnicama u prehrani izuzetno je važno provoditi redovite kontrole na prisutnost navedenog toksina.
Izvorni jezik
Hrvatski