Pregled bibliografske jedinice broj: 730750
Uzorkovanje hrane i laboratorijske analize kontaminanata u svrhu procjene zdravstvene ispravnosti
Uzorkovanje hrane i laboratorijske analize kontaminanata u svrhu procjene zdravstvene ispravnosti // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 239-260
CROSBI ID: 730750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzorkovanje hrane i laboratorijske analize kontaminanata u svrhu procjene zdravstvene ispravnosti
(Sampling and laboratory analysis of food contaminants to assess the safety)
Autori
Bošnir, Jasna ; Lasić, Dario ; Jurak, Gordana ; Bevardi, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Ljubljana
Godina
2014
Raspon stranica
239-260
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
uzorkovanje, mikotoksini, pesticidi, teški metali, nitrati, policiklički aromatski ugljikovodici
(sampling, mycotoxins, pesticides, heavy metals, nitrates, polycyclic aromatic hydrocarbons)
Sažetak
Cilj ovog rada je ukazati na važnost uzorkovanja hrane u svrhu utvrđivanja prisutnosti štetnih tvari kao što su mikotoksini, pesticidi, teški metali, nitrati i policiklički aromatski ugljikovodici, te ukazati na probleme koji se mogu javiti u slučajevima kada se procedure uzorkovanja ne poštuju. Rad obuhvaća načine načine i postupke uzorkovanja uz hranu i pojedine kontaminante, te potrebnu opremu neophodnu za provođenje uzorkovanja. Jednako tako ukazuje na probleme vezane uz uzorkovanje, osobito onda kada se uzorci ne uzorkuju u svrhu službenih kontrola ili monitoringa, odnosno kada ih ne uzorkuju osobe educirane za tu vrstu poslova. Da bi rezultat laboratorijske analize bio točan i pouzdan, potrebno je analizirati reprezentativni uzorak svake pojedine serije, koristeći sofisticiranu analitičku tehniku. Samo se na taj način može s velikom sigurnosti procijeniti zdravstvena ispravnost hrane i sigurnost za njenu široku primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"