Pregled bibliografske jedinice broj: 730526
Fizikalno-kemijska svojstva i stabilnost lecitinsko-kitozanskih nanočestica
Fizikalno-kemijska svojstva i stabilnost lecitinsko-kitozanskih nanočestica, 2008., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 730526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva i stabilnost lecitinsko-kitozanskih nanočestica
(Physico-chemical properties and stability of lecithin-chitosan nanoparticles)
Autori
Vidović, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.05
Godina
2008
Stranica
39
Mentor
Filipović-Grčić, Jelena
Ključne riječi
kitozan; lecitin; nanoičestice; zeta-potencijal; veličina čestica; stabilnost
(chitosan; lecithin; nanoparticles zeta-potential; particle size; stability)
Sažetak
Nanočestice su čestice veličine od 1 do 1000 nanometara. Zbog svojih svojstava pronalaze primjenu u brojnim istraživanjima u različitim područjima znanosti. U ovom radu pripravljene su nanočestice od lecitina i kitozana. Suspenzije nanočestica priređene su direktnim injektiranjem etanolne otopine lecitina u razrijeđenu vodenu otopinu kitozana uz miješanje na magnetskoj mješalici. Prethodno su priređene otopine kitozana različitih koncentracija kako bi se dobili sustavi masenih omjera lecitina i kitozana redom 20:1, 10:1 i 5:1. Za usporedbu je pripremljena koloidna suspenzija lecitina bez kitozana. Osim različitih koncentracija kitozana upotrebljavana su i tri tipa lecitina s različitim sastavom. Dio priređenih suspenzija je podvrgnut centrifugiranju te su istaložene čestice resuspendirane u destiliranoj vodi. Dobivenim otopinama su određivane veličina i zeta-potencijal pomoću fotonske korelacijske spektroskopije te stabilnost čuvanjem uzoraka mjesec dana pri temperaturi od 4oC. Ispitivanja su pokazala uspješnu pripremu nanočestica iz lecitina i kitozana. Usporedbom uzoraka s kitozanom pokazan je porast veličine i zeta-potencijala s porastom udjela kitozana u suspenzijama. U uzorcima s istim sadržejem kitozana veličina čestica i zeta-potencijal su rasli s porastom udjela lipida u sastavu lecitina koji doprinose njegovom negativnom naboju. Zeta-potencijal u uzrocima bez kitozana bio je negativan zbog prisutnosti negativno nabijenog lecitina na površini čestica. Pozitivne vrijednosti zeta-potencijala u uzorcima s kitozanom ukazuju una prisutnost pozitivno nabijenog kitozana na površini. Porast veličine čestica s porastom udjela kitozana i ovisno o tipu lecitina javlja se zbog veće interakcije između lecitina i kitozana. Određivanjem veličine i zeta-potencijala čestica u uzorcima nakon centrifugiranja i resuspendiranja u destiliranoj vodi dobivene su približno iste vrijednosti. Čuvanjem uzoraka mjesec dana pri temperaturi od 4oC također su dobivene približno iste vrijednosti veličine i zeta-potencijala, što ukazuje na dobru stabilnost dobivenih sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Jelena Filipović-Grčić
(mentor)