Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 730173

Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189


Maja Karačić
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 730173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189
(Quality analysis of malt produced from two different hulless barley lines GZ-186 and GZ-189)

Autori
Maja Karačić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
14.11

Godina
2014

Stranica
46

Mentor
Tišma, Marina

Ključne riječi
golozrni ječam ; kvaliteta ječma i slada ; slađenje ; slad
(hulless barley ; barley and malt quality ; malting ; malt)

Sažetak
Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Prednost golozrnog ječma je njegova upotreba bez potrebe obrade tj. ljuštenja nakon žetve te njegove moguće primjene u razne svrhe, pa tako i u pivarstvu. U sklopu ovog diplomskog rada provedeno je mikroslađenje dva uzorka golozrnog ječma (GZ- 186 i GZ-189) te dva uzorka ječma označena kodovima 34 i 41. Analizirani su parametri kvalitete ječma i slada, te su izmjerene koncentracije polifenola, flavanoida i proteina u ekstraktima ječma i slada. Nedostatak linija ječma GZ-186 i GZ-189 za upotrebu u pivarstvu je prvenstveno u visokom udjelu proteina, za razliku od uzoraka ječma 34 i 41. Vrijednosti udjela ekstrakta u proizvedenim sladovima iznosile su od 72, 75% do 84, 46%, razlika fine i grube meljave od 4, 61% do 8, 05%, Kolbachov indeks od 34, 1% do 39, 6%, viskoznost od 1, 585 mPa•s do 2, 043 mPa•s, friabilnost od 33, 1 % do 58, 6%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maja Karačić
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Maja Karačić (2014) 'Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {46}, keywords = {golozrni je\v{c}am, kvaliteta je\v{c}ma i slada, sla\djenje, slad}, title = {Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije razli\v{c}ite linije golozrnog je\v{c}ma GZ-186 i GZ-189}, keyword = {golozrni je\v{c}am, kvaliteta je\v{c}ma i slada, sla\djenje, slad}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {46}, keywords = {hulless barley, barley and malt quality, malting, malt}, title = {Quality analysis of malt produced from two different hulless barley lines GZ-186 and GZ-189}, keyword = {hulless barley, barley and malt quality, malting, malt}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font