Pregled bibliografske jedinice broj: 730173
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 730173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije
različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189
(Quality analysis of malt produced from two
different hulless barley lines GZ-186 and GZ-189)
Autori
Maja Karačić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
14.11
Godina
2014
Stranica
46
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
golozrni ječam ; kvaliteta ječma i slada ; slađenje ; slad
(hulless barley ; barley and malt quality ; malting ; malt)
Sažetak
Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Prednost golozrnog ječma je njegova upotreba bez potrebe obrade tj. ljuštenja nakon žetve te njegove moguće primjene u razne svrhe, pa tako i u pivarstvu. U sklopu ovog diplomskog rada provedeno je mikroslađenje dva uzorka golozrnog ječma (GZ- 186 i GZ-189) te dva uzorka ječma označena kodovima 34 i 41. Analizirani su parametri kvalitete ječma i slada, te su izmjerene koncentracije polifenola, flavanoida i proteina u ekstraktima ječma i slada. Nedostatak linija ječma GZ-186 i GZ-189 za upotrebu u pivarstvu je prvenstveno u visokom udjelu proteina, za razliku od uzoraka ječma 34 i 41. Vrijednosti udjela ekstrakta u proizvedenim sladovima iznosile su od 72, 75% do 84, 46%, razlika fine i grube meljave od 4, 61% do 8, 05%, Kolbachov indeks od 34, 1% do 39, 6%, viskoznost od 1, 585 mPa•s do 2, 043 mPa•s, friabilnost od 33, 1 % do 58, 6%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija