Pregled bibliografske jedinice broj: 730154
Sadržaj esencijalnih elemenata u tragovima u mlijeku, svježim i polutvrdim sirevima
Sadržaj esencijalnih elemenata u tragovima u mlijeku, svježim i polutvrdim sirevima // Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vrbanjek-Ferenčak, Jadranka ; Barukčić, Irena ; Pogačić, Tomislav (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 68-69 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 730154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj esencijalnih elemenata u tragovima u mlijeku, svježim i polutvrdim sirevima
(Essential trace element content in milk, fresh and semi-hard fat cheeses)
Autori
Bilandžić, Nina ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Božić, Đurđica ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Vrbanjek-Ferenčak, Jadranka ; Barukčić, Irena ; Pogačić, Tomislav - Lovran : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 68-69
Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
elementi u tragovima; krom; litij; managan; molibden; mlijeko; svježi sir; polutvrdi masni sir
(trace elements; chrome; lithium; manganese; molybdenum; milk; fresh cheese; semi-hard fat cheese)
Sažetak
Zbog prehrambene važnost mliječnih proizvoda kvaliteta tih proizvoda također se utvrđuje kvalitativnim i kvantitativnim određivanjem sadržaja minerala i elemenata u tragovima. Na koncentracije elemenata u mlijeku i mliječnim proizvodima utječu genetske karakteristike životinja, stanje okoliša, vrste pašnjaka, stadij laktacije i tehnološki procesi koji se koriste u proizvodnji. Krom (Cr), litij (Li), mangan (Mn) i molibden (Mo) su bitni elementi u tragovima koji su uključeni u nekoliko metaboličkih procesa te su komponente kofaktora za nekoliko enzima. Esencijalni elementi u tragovima Cr, Li, Mn i Mo su određivani primjenom induktivno spregnute plazme-optičke emisijske spektrometrije u mlijeku, svježim sirevima i polutvrdim masnim sirevima. Elementi su izmjereni u rasponima (g/kg): Cr 24, 4-392, Li 1, 09-56, 0, Mn 23, 4- 3186, Mo 1, 0-154. Utvrđene su značajne razlike u koncentracijama Cr, Mn i Mo (p 0, 001, svi) među proizvodima. Najniže srednje koncentracije elemenata određene su u mlijeku (g/kg): Cr 33, 2, Li 6, 81, Mn 39, 6, Mo 21, 0. Najviše srednje koncentracije Li, Mn i Mo izmjerene su u svježim sirevima (g/kg): Li 148, 2, Mn 2529, Mo 105, 7. Najviši sadržaj Cr od 222, 8 g/kg određen je u polutvrdim mastim sirevima. Dobiveni sadržaji elemenata u tragovima u mlijeku i sirevima razlikuju se od podataka iz literature. Rezultati ukazuju na razlike u tehnološkim procesima tradicionalne i industrijske proizvodnje između zemalja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Nina Bilandžić
(autor)
Maja Đokić
(autor)
Božica Solomun
(autor)
Marija Sedak
(autor)
Ivana Varenina
(autor)