Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 730032

Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline


Vidaić, Marina
Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline, 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 730032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline
(Influence of the variety on antioxidant properties of olive leaf extracts)

Autori
Vidaić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
31.10

Godina
2014

Stranica
44

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Skroza, Danijela

Ključne riječi
lišće masline; fenoli; oleuropein; antioksidansi
(olive leaf; phenolics; oleuropein; antioxidants)

Sažetak
Primjena lišća masline u liječenju različitih bolesti poznata je još od davnina. Pozitivni učinci lišća masline povezuju se s bioaktivnim polifenolima koji u posljednje vrijeme privlače veliku pozornost zbog svoje izvanredne antioksidacijske aktivnosti. Ekstrakt lista masline bogati je izvor vitamina i minerala uključujući vitamin C, *β*-karoten, selen, krom i cink. Također, lišće masline sadrži fenolne spojeve: oleuropein, hidroksitirosol, tirosol, rutin, luteolin, apigenin koji imaju terapeutsko djelovanje. Najatraktivniji spoj u lišću masline je oleuropein, gorki monoterpenski glukozid. Upravo su oleuropeinu i produktima njegove hidrolitičke razgradnje dokazana dobra antimikrobna djelovanja. Za spojeve prisutne u lišću masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuje ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme ; smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi, te nivo LDL-a koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja. Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti fenolni sastav i antioksidacijski potencijal ekstrakata lišća masline primjenom različitih spektrofotometrijskih metoda. Rezultati određivanja ukupnih fenola dali su vrlo visoke vrijednosti koje ukazuju na odličan fenolni potencijal ekstrakta ali također ukazuju i na značajne razlike među sortama u sadržaju navedenih spojeva. Najveći sadržaj ukupnih fenola pronađen je u ekstraktu lišća sorte Koroneiki. Visoka koncentracija fenolnih spojeva u uzorcima rezultirala je izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima što je dokazano svim korištenim metodama. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su ekstrakti lišća masline bogat izvor vrlo vrijednih fitokemikalija, tj. fenolnih spojeva s izrazito dobrim biološkim svojstvima te se kao takvi mogu koristiti kao prirodni antioksidansi u prehrambenoj, kozmetičkoj ili farmaceutskoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)

Avatar Url Višnja Katalinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidaić, Marina
Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline, 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Vidaić, M. (2014) 'Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata lišća masline', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidai\'{c}, Marina}, year = {2014}, pages = {44}, keywords = {li\v{s}\'{c}e masline, fenoli, oleuropein, antioksidansi}, title = {Utjecaj sorte na antioksidacijska svojstva ekstrakata li\v{s}\'{c}a masline}, keyword = {li\v{s}\'{c}e masline, fenoli, oleuropein, antioksidansi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidai\'{c}, Marina}, year = {2014}, pages = {44}, keywords = {olive leaf, phenolics, oleuropein, antioxidants}, title = {Influence of the variety on antioxidant properties of olive leaf extracts}, keyword = {olive leaf, phenolics, oleuropein, antioxidants}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font