Pregled bibliografske jedinice broj: 729287
Optimizacija procesa ekstrakcije žutog zvjezdana (Lotus corniculatus L.) s obzirom na udio flavonoida i kelirajuću aktivnost
Optimizacija procesa ekstrakcije žutog zvjezdana (Lotus corniculatus L.) s obzirom na udio flavonoida i kelirajuću aktivnost, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 729287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija procesa ekstrakcije žutog zvjezdana (Lotus corniculatus L.) s obzirom na udio flavonoida i kelirajuću aktivnost
(Optimization of extraction process of bird's-foot-trefoil (Lotus corniculatus L.) with respect to the levels of flavonoids and chelating activity)
Autori
Bralić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.06
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Zovko Končić, Marijana
Ključne riječi
optimizacija; ekstrakcija; Lotus corniculatus; flavonoidi; kelirajuća aktivnost
(optimization; extraction; Lotus corniculatus; flavonoids; chelating activity)
Sažetak
Lotus corniculatus se danas većinom koristi u prehrani preživača jer potiče značajno povećanje apsorpcije aminokiselina, ovulaciju, produkciju proteina mlijeka i laktoze te djeluje kao antihelmintik. Bitno je naglasiti da također spada među biljke koje se koriste u tradicionalnoj medicini kao sedativ, spazmolitik, protiv vrtoglavice i nesanice te čiji sastav se povezuje sa smanjenjem incidencije koronarnih srčanih oboljenja te raznih inflamatornih oboljenja. Kako bi se ispitao utjecaj ekstrakcijskih parametara na koncentraciju flavonoida i kelirajuću aktivnost ekstrakata biljne vrste Lotus corniculatus, napravljen je dizajn eksperimenta u kojem su varirani volumni udio etanola u ekstrakcijskom sredstvu, temperatura i pH. Pripravljenih 25 ekstrakata analizirano je spektrofotometrijski i sadržavali su različite količine flavonoida, ali analiza površine odgovora ovisnosti količine flavonoida o ekstrakcijskim uvjetima nije dala zadovoljavajuće rezultate, odnosno nije pronađena ovisnost između ulaznih varijabli (ekstakcijskih uvjeta) i koncentracije flavonoida u ekstraktima. S druge strane, analizirana je kelirajuća aktivnost ekstrakata, s tim da oni ekstrakti s nižom vrijednošću EC50 imaju bolju kelirajuću aktivnost, i pokazalo se da svi ekstrakti imaju izraženu sposobnost keliranja željeza. Kvadratični model se pokazao prikladnim za optimizaciju kelirajuće aktivnosti ekstrakata te je izračunato više ekstrakcijskih uvjeta koji zadovoljavaju postavljeni cilj odnosno raspon uvjeta sa maksimalnom kelirajućom aktivnosti ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)