Pregled bibliografske jedinice broj: 729234
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 729234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom
(Characterization of lyophilized melatonin-loaded chitosan/lecithin nanoparticles by differential scanning calorimetry)
Autori
Mateljan, Neda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2010
Stranica
39
Mentor
Filipović-Grčić, Jelena
Ključne riječi
kitozan; lecitin; melatonin; nanočestice; liofilizacija; diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC); staklište (Tg)
(chitosan; lecithin; melatonin; nankoparticles; lyophilisation; differential scanning calorimetry (DSC); glass transition temperature (Tg))
Sažetak
Korištenjem kitozan klorida i dvaju tipova lecitina: S100 i S45, pripremljene su lecitinske i kitozansko-lecitinske nanoičestice s melatoninom. Nakon obavljene dijalize, koja je omogućila odjeljivanje neuklopljenog lijeka od nanočestica s uklopljenim melatoninom, uzoraci su razrjeđivani s pročišćenom vodom za određivanje veličine odnosno s 10 mM NaCl za određivanje zeta-potencijala pripremljenih nanočestica. Dijalizirane suspenzije potom suu liofilizirane, uz dodatak krioprotektora: 2, 5% glukoze (m/V), odnosno 2, 5% trehaloze (m/V). Karakterizacija dobivenih liofilizata (liofiliziranog produkta) obavljena je diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Na taj način dobiveni su podaci o termičkim svojstvima priređenih nanočestica, te o utjecaju krioprotektora na njihovu stabilnost. Iz termograma (DSC-krivulje) za sve priređene nanosustave određeno je staklište (Tg), temperatura o kojoj ovisi stabilnost pripravka pri sobnoj temperaturi, te svi daljnji postupci proizvodnje, pohrane i korištenja ispitivanih kemijskih entiteta. Rezultati su pokazalil da se uklapanjem melatonina u lecitinske nanočestice smanjuje stabilnost sustava, budući da se na njihovim termogramima očituje sniženje staklišta u odnosu na staklilšte liofilizata nanočestica bez uklopljenog lijeka. Nasuprot tome, uklapanjem lijeka u kitozansko-lecitinske nanočestice povećava se staklište u odnosu na same kitozanskoi-lecitinske nanočestice, što govori u prilog tvrdnji da postoje izražene interakcije između lecitina i kitozana, te je time i stabilnost nanosustava povećana. Korištenje glukoze kao krioprotektora, u ovom slučaju, pokazalo se nepovoljnim jer je staklište smjese pri približno 5oC, te će liofilizat pri sobnoj temperaturi kolabirati i prijeći u gumastu masu. Trehaloza, pak, povoljno djeluje na ispitivane nanosustave i povećava njihovu stabilnost, te je njeno korištenje u daljnjim istraživanjima opravdano.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Jelena Filipović-Grčić
(mentor)