Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 729234

Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom


Mateljan, Neda
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 729234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom
(Characterization of lyophilized melatonin-loaded chitosan/lecithin nanoparticles by differential scanning calorimetry)

Autori
Mateljan, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.06

Godina
2010

Stranica
39

Mentor
Filipović-Grčić, Jelena

Ključne riječi
kitozan; lecitin; melatonin; nanočestice; liofilizacija; diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC); staklište (Tg)
(chitosan; lecithin; melatonin; nankoparticles; lyophilisation; differential scanning calorimetry (DSC); glass transition temperature (Tg))

Sažetak
Korištenjem kitozan klorida i dvaju tipova lecitina: S100 i S45, pripremljene su lecitinske i kitozansko-lecitinske nanoičestice s melatoninom. Nakon obavljene dijalize, koja je omogućila odjeljivanje neuklopljenog lijeka od nanočestica s uklopljenim melatoninom, uzoraci su razrjeđivani s pročišćenom vodom za određivanje veličine odnosno s 10 mM NaCl za određivanje zeta-potencijala pripremljenih nanočestica. Dijalizirane suspenzije potom suu liofilizirane, uz dodatak krioprotektora: 2, 5% glukoze (m/V), odnosno 2, 5% trehaloze (m/V). Karakterizacija dobivenih liofilizata (liofiliziranog produkta) obavljena je diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Na taj način dobiveni su podaci o termičkim svojstvima priređenih nanočestica, te o utjecaju krioprotektora na njihovu stabilnost. Iz termograma (DSC-krivulje) za sve priređene nanosustave određeno je staklište (Tg), temperatura o kojoj ovisi stabilnost pripravka pri sobnoj temperaturi, te svi daljnji postupci proizvodnje, pohrane i korištenja ispitivanih kemijskih entiteta. Rezultati su pokazalil da se uklapanjem melatonina u lecitinske nanočestice smanjuje stabilnost sustava, budući da se na njihovim termogramima očituje sniženje staklišta u odnosu na staklilšte liofilizata nanočestica bez uklopljenog lijeka. Nasuprot tome, uklapanjem lijeka u kitozansko-lecitinske nanočestice povećava se staklište u odnosu na same kitozanskoi-lecitinske nanočestice, što govori u prilog tvrdnji da postoje izražene interakcije između lecitina i kitozana, te je time i stabilnost nanosustava povećana. Korištenje glukoze kao krioprotektora, u ovom slučaju, pokazalo se nepovoljnim jer je staklište smjese pri približno 5oC, te će liofilizat pri sobnoj temperaturi kolabirati i prijeći u gumastu masu. Trehaloza, pak, povoljno djeluje na ispitivane nanosustave i povećava njihovu stabilnost, te je njeno korištenje u daljnjim istraživanjima opravdano.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Filipović-Grčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mateljan, Neda
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Mateljan, N. (2010) 'Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mateljan, Neda}, year = {2010}, pages = {39}, keywords = {kitozan, lecitin, melatonin, nano\v{c}estice, liofilizacija, diferencijalna pretra\v{z}na kalorimetrija (DSC), stakli\v{s}te (Tg)}, title = {Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nano\v{c}estica s melatoninom diferencijalnom pretra\v{z}nom kalorimetrijom}, keyword = {kitozan, lecitin, melatonin, nano\v{c}estice, liofilizacija, diferencijalna pretra\v{z}na kalorimetrija (DSC), stakli\v{s}te (Tg)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mateljan, Neda}, year = {2010}, pages = {39}, keywords = {chitosan, lecithin, melatonin, nankoparticles, lyophilisation, differential scanning calorimetry (DSC), glass transition temperature (Tg)}, title = {Characterization of lyophilized melatonin-loaded chitosan/lecithin nanoparticles by differential scanning calorimetry}, keyword = {chitosan, lecithin, melatonin, nankoparticles, lyophilisation, differential scanning calorimetry (DSC), glass transition temperature (Tg)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font