Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 728064

Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla


Bartulović, Katarina
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 728064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla
(Determination of gentamycin residues in animal food of animal origin)

Autori
Bartulović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.10

Godina
2014

Stranica
51

Mentor
Kos, Blaženka

Neposredni voditelj
Bilandžić, Nina

Ključne riječi
antibakterijski lijekovi; antibiotički ostaci; gentamicin; ELISA; hrana životinjskog podrijetla
(antibacterial drugs; antibiotic residues; gentamycin; ELISA; food of animal origin)

Sažetak
Upotreba antibiotika u veterinarskoj praksi može rezultirati pojavom rezidua tih lijekova u hrani životinjskog podrijetla. Zaštita stoke i peradi od mogućih infekcija je važna, međutim, bitna je i sustavna kontrola i nadzor nad primjenom veterinarskih lijekova kako bi se osigurali zdravstveno ispravni i neškodljivi proizvodi životinjskog podrijetla na tržištu. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije rezidua gentamicina u uzorcima mlijeka i mišićnog tkiva različitih životinja ELISA metodom. Najveće dopuštene količine (NDK) za gentamicin Uredbom Komisije (EU) br 37/2010 su 50 μg/kg za mišić, 200 μg/kg za masno tkivo, 750 μg/kg za jetra i bubreg, te 100 μg/mL za mlijeko. U niti jednom ispitivanom uzorku koncentracija gentamicina nije prelazila vrijednost najveće dopuštene količine (NDK) za gentamicin. Rezultati su pokazali da je ELISA pouzdana i osjetljiva metoda za utvrđivanje rezidua gentamicina u hrani životinjskog podrijetla što je ustanovljeno određivanjem koncentracije gentamicina u uzorcima u koje su dodane određene koncentracije gentamicina (u mlijeko 100 ppb, a u mišićno tkivo 50 ppb gentamicina).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (mentor)

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bartulović, Katarina
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bartulović, K. (2014) 'Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bartulovi\'{c}, Katarina}, year = {2014}, pages = {51}, keywords = {antibakterijski lijekovi, antibioti\v{c}ki ostaci, gentamicin, ELISA, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, title = {Odre\djivanje ostataka gentamicina u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {antibakterijski lijekovi, antibioti\v{c}ki ostaci, gentamicin, ELISA, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bartulovi\'{c}, Katarina}, year = {2014}, pages = {51}, keywords = {antibacterial drugs, antibiotic residues, gentamycin, ELISA, food of animal origin}, title = {Determination of gentamycin residues in animal food of animal origin}, keyword = {antibacterial drugs, antibiotic residues, gentamycin, ELISA, food of animal origin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font