Pregled bibliografske jedinice broj: 728064
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 728064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla
(Determination of gentamycin residues in animal food of animal origin)
Autori
Bartulović, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.10
Godina
2014
Stranica
51
Mentor
Kos, Blaženka
Neposredni voditelj
Bilandžić, Nina
Ključne riječi
antibakterijski lijekovi; antibiotički ostaci; gentamicin; ELISA; hrana životinjskog podrijetla
(antibacterial drugs; antibiotic residues; gentamycin; ELISA; food of animal origin)
Sažetak
Upotreba antibiotika u veterinarskoj praksi može rezultirati pojavom rezidua tih lijekova u hrani životinjskog podrijetla. Zaštita stoke i peradi od mogućih infekcija je važna, međutim, bitna je i sustavna kontrola i nadzor nad primjenom veterinarskih lijekova kako bi se osigurali zdravstveno ispravni i neškodljivi proizvodi životinjskog podrijetla na tržištu. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije rezidua gentamicina u uzorcima mlijeka i mišićnog tkiva različitih životinja ELISA metodom. Najveće dopuštene količine (NDK) za gentamicin Uredbom Komisije (EU) br 37/2010 su 50 μg/kg za mišić, 200 μg/kg za masno tkivo, 750 μg/kg za jetra i bubreg, te 100 μg/mL za mlijeko. U niti jednom ispitivanom uzorku koncentracija gentamicina nije prelazila vrijednost najveće dopuštene količine (NDK) za gentamicin. Rezultati su pokazali da je ELISA pouzdana i osjetljiva metoda za utvrđivanje rezidua gentamicina u hrani životinjskog podrijetla što je ustanovljeno određivanjem koncentracije gentamicina u uzorcima u koje su dodane određene koncentracije gentamicina (u mlijeko 100 ppb, a u mišićno tkivo 50 ppb gentamicina).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb