Pregled bibliografske jedinice broj: 727660
Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice
Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 727660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biofortifikacije selenom na
antioksidacijski odgovor u listu i
koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice
(The influence of selenium biofortification on
leaf antioxidative response and selenium
concentration in grains of winter wheat)
Autori
Nenić, Radivojka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
28.10
Godina
2014
Stranica
46
Mentor
Štolfa, Ivna ; Lončarić, Zdenko
Ključne riječi
selen ; pšenica ; folijarna gnojidba ; glutation-reduktaza ; fenoli
(selenium ; wheat ; foliar fertilization ; glutathione reductase ; phenols)
Sažetak
Interes za istraživanje biofortifikacije selenom povećao se tijekom prošlih desetljeća zbog potencijalnih pozitivnih učinaka selena na očuvanje zdravlja ljudi. Biofortifikacija usjeva selenom učinkovit je način povećanja unosa selena u ljudski organizam, no istovremeno je također potrebno utvrditi kako selen djeluje na biljke. Poznato je da selen nije esencijalan za biljke, u malim količinama ima pozitivno antioksidacijsko djelovanje, dok u većim koncentracijama može imati i toksično djelovanje na biljku. Kako bi utvrdili učinke biofortifikacije selenom na ozimu pšenicu, tri sorte pšenice su tretirane različitim količinama i načinima primjene selena te je određena koncentracije selena u zrnu pšenice i komponente antioksidacijskog sustava u listovima zastavičarima. Folijarni tretman s 10 g ha-1 selena je najviše povećao koncentraciju selena u zrnu sve tri sorte pšenice. U listovima zastavičarima sve tri ispitivane sorte tretman selenom nije imao značajan utjecaj na aktivnost enzima superoksid- dismutaze, dok su promjene u aktivnosti glutation-reduktaze kao i količina produkata lipidne peroksidacije, fenola te ukupne antioksidacijske aktivnosti bile uvjetovane sortom i načinom primjene selena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju