Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 727660

Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice


Nenić, Radivojka
Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 727660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice
(The influence of selenium biofortification on leaf antioxidative response and selenium concentration in grains of winter wheat)

Autori
Nenić, Radivojka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
28.10

Godina
2014

Stranica
46

Mentor
Štolfa, Ivna ; Lončarić, Zdenko

Ključne riječi
selen ; pšenica ; folijarna gnojidba ; glutation-reduktaza ; fenoli
(selenium ; wheat ; foliar fertilization ; glutathione reductase ; phenols)

Sažetak
Interes za istraživanje biofortifikacije selenom povećao se tijekom prošlih desetljeća zbog potencijalnih pozitivnih učinaka selena na očuvanje zdravlja ljudi. Biofortifikacija usjeva selenom učinkovit je način povećanja unosa selena u ljudski organizam, no istovremeno je također potrebno utvrditi kako selen djeluje na biljke. Poznato je da selen nije esencijalan za biljke, u malim količinama ima pozitivno antioksidacijsko djelovanje, dok u većim koncentracijama može imati i toksično djelovanje na biljku. Kako bi utvrdili učinke biofortifikacije selenom na ozimu pšenicu, tri sorte pšenice su tretirane različitim količinama i načinima primjene selena te je određena koncentracije selena u zrnu pšenice i komponente antioksidacijskog sustava u listovima zastavičarima. Folijarni tretman s 10 g ha-1 selena je najviše povećao koncentraciju selena u zrnu sve tri sorte pšenice. U listovima zastavičarima sve tri ispitivane sorte tretman selenom nije imao značajan utjecaj na aktivnost enzima superoksid- dismutaze, dok su promjene u aktivnosti glutation-reduktaze kao i količina produkata lipidne peroksidacije, fenola te ukupne antioksidacijske aktivnosti bile uvjetovane sortom i načinom primjene selena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Nenić, Radivojka
Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Nenić, R. (2014) 'Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime pšenice', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Neni\'{c}, Radivojka}, year = {2014}, pages = {46}, keywords = {selen, p\v{s}enica, folijarna gnojidba, glutation-reduktaza, fenoli}, title = {Utjecaj biofortifikacije selenom na antioksidacijski odgovor u listu i koncentraciju selena u zrnu ozime p\v{s}enice}, keyword = {selen, p\v{s}enica, folijarna gnojidba, glutation-reduktaza, fenoli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Neni\'{c}, Radivojka}, year = {2014}, pages = {46}, keywords = {selenium, wheat, foliar fertilization, glutathione reductase, phenols}, title = {The influence of selenium biofortification on leaf antioxidative response and selenium concentration in grains of winter wheat}, keyword = {selenium, wheat, foliar fertilization, glutathione reductase, phenols}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font