Pregled bibliografske jedinice broj: 727018
Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni)
Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 727018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni)
(Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni))
Autori
Dozan, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
69
Mentor
Bauman, Ingrid
Ključne riječi
Šećer; Stevia rebaudiana (Bertoni); prahovi; fizikalna svojstva; veličina čestica
(Sugar; Stevia rebaudiana (Bertoni); powders; physical properties; particle size)
Sažetak
: Šećer , kao važan sastojak većine prehrambenih proizvoda, utječe na protočnost i reološka svojstva konačnih proizvoda. Kao zamjena za šećer, u današnje se vrijeme sve više prepoznaje potencijal biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), čiji se glikozidi intenzivno koriste kao sladilo s niskom kalorijskom vrijednosti. U ovom istraživanju, saharoza u kristalnom obliku i suhi listovi Stevia rebaudiane (Bertoni) su mljeveni na željenu veličinu čestica, te su frakcije razdvojene prosijavanjem. Dobivene frakcije su analizirane kako bi se odredila fizikalna svojstva dobivenih prahova – raspodjela veličine čestica, svojstva tečenja, nasipna gustoća, rekonstitucijska svojstva, te pomoću Spearmanovih koeficijenata i simboličkog algoritma dobili modeli međusobno zavisnih varijabli. Zeleni prah stevije pokazuje bolja svojstva tečenja u dinamičkim uvjetima, dok u testovima provedenim u statičkim uvjetima pokazuje lošija svojstva. Rezultati imaju značaj u primjeni zelenog praha biljke Stevia rebaudiana (Bertoni) te mogu služiti kao indikatori za poboljšanje efikasnosti procesa u kojima se šećer ili stevija koriste kao praškaste sirovine.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ingrid Bauman
(mentor)