Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 727018

Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni)


Dozan, Tea
Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 727018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni)
(Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni))

Autori
Dozan, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
69

Mentor
Bauman, Ingrid

Ključne riječi
Šećer; Stevia rebaudiana (Bertoni); prahovi; fizikalna svojstva; veličina čestica
(Sugar; Stevia rebaudiana (Bertoni); powders; physical properties; particle size)

Sažetak
: Šećer , kao važan sastojak većine prehrambenih proizvoda, utječe na protočnost i reološka svojstva konačnih proizvoda. Kao zamjena za šećer, u današnje se vrijeme sve više prepoznaje potencijal biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), čiji se glikozidi intenzivno koriste kao sladilo s niskom kalorijskom vrijednosti. U ovom istraživanju, saharoza u kristalnom obliku i suhi listovi Stevia rebaudiane (Bertoni) su mljeveni na željenu veličinu čestica, te su frakcije razdvojene prosijavanjem. Dobivene frakcije su analizirane kako bi se odredila fizikalna svojstva dobivenih prahova – raspodjela veličine čestica, svojstva tečenja, nasipna gustoća, rekonstitucijska svojstva, te pomoću Spearmanovih koeficijenata i simboličkog algoritma dobili modeli međusobno zavisnih varijabli. Zeleni prah stevije pokazuje bolja svojstva tečenja u dinamičkim uvjetima, dok u testovima provedenim u statičkim uvjetima pokazuje lošija svojstva. Rezultati imaju značaj u primjeni zelenog praha biljke Stevia rebaudiana (Bertoni) te mogu služiti kao indikatori za poboljšanje efikasnosti procesa u kojima se šećer ili stevija koriste kao praškaste sirovine.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ingrid Bauman (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dozan, Tea
Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dozan, T. (2014) 'Usporedba fizikalnih svojstava različitih veličina čestica šećera i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dozan, Tea}, year = {2014}, pages = {69}, keywords = {\v{S}e\'{c}er, Stevia rebaudiana (Bertoni), prahovi, fizikalna svojstva, veli\v{c}ina \v{c}estica}, title = {Usporedba fizikalnih svojstava razli\v{c}itih veli\v{c}ina \v{c}estica \v{s}e\'{c}era i biljke Stevia rebaudiana (Bertoni)}, keyword = {\v{S}e\'{c}er, Stevia rebaudiana (Bertoni), prahovi, fizikalna svojstva, veli\v{c}ina \v{c}estica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dozan, Tea}, year = {2014}, pages = {69}, keywords = {Sugar, Stevia rebaudiana (Bertoni), powders, physical properties, particle size}, title = {Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni)}, keyword = {Sugar, Stevia rebaudiana (Bertoni), powders, physical properties, particle size}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font