Pregled bibliografske jedinice broj: 724614
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 724614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka
(Extraction of bioactive compounds un wine lees using high hydrostatic pressure)
Autori
Lipovac, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
56
Mentor
Ježek, Damir
Neposredni voditelj
Karlović, Sven
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; vinski talog; fenoli; HPLC
(high hydrostatic pressure; wine lees; phenols; HPLC)
Sažetak
U ovom istraživanju se udio bioaktivnih tvari određivao u vinskom talogu. Vinski talog je podvrgnut sušenju 48h na temperaturi od 60◦C. Suhi talog je samljevem i stavljen u plastične bočice u eksikatoru do uporabe. Istraživanje je pokazalo da gustoća, veličina čestice i boja ne utjeću direktno na stupanj ekstrakcije. Pokazalo se da je boja povezana sa udjelom fenola kada se uspoređuju mjerenja ukupnih fenila i antioksidanata. Uzorci s najmanjom L* vrijednosti su imali najveći udio fenolnih spojeva. Najveća koncentracija ukupnih fenola je bila pri primjenjenom tlaku od 400MPa, međutim pokazala se statistički značajna razlika već kod tlaka od 100MPa u odnosu na klasičnu ekstrakciju. Stoga, optimalan tlak za ekstrakciju fenolnih spojeva bi bio 100MPa. Isto se može zaključiti za koncentraciju ukupnih antocijana. Tijekom obrade u trajanju od 5 i 15 minuta nije bilo značajne razlike kod koncentracije ukupnih antocijana, dok je bila nešto veća kod koncentracije ukupnih fenola te se smatra opimalno trajanje obrade od 5 minuta. Nadalje, pokazalo se da je etanol puno bolje otapalo od vode, što je i bilo očekivano. Što se tiće ispitivanih uzoraka, talog Jazbine je imao najveći udio bioaktivnih komponenata, zatim Vranac te na zadnjem mjestu, talog Blatine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb