Pregled bibliografske jedinice broj: 72376
Utjecaj temperaturne inkubacije na promjene bakteriološke slike u uzorcima površinskuh voda
Utjecaj temperaturne inkubacije na promjene bakteriološke slike u uzorcima površinskuh voda, 1996., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 72376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperaturne inkubacije na promjene bakteriološke slike u uzorcima površinskuh voda
(The influence of temperature on the changes of the bacterial picture in the samples of surface waters)
Autori
Hrenović, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
1996
Stranica
54
Mentor
Stilinović, Božidar
Ključne riječi
temperatura; površinske vode; koliformne; indologene; eutrofne. oligotrofne; proteolitičke bakterije
(temperature; surface waters; coliform; indologene; eutrophic; oligotrophic; proteolytic bacteria)
Sažetak
Koliformne bakterije u vodama brže ugibaju kod temperature inkubacije 22°C, a njihovo preživljavanje na temperaturi inkubacije 4°C je duže. Kod temperature inkubacije 22°C dolazi do povećavanja broja bakterija u prvih 24h, a nakon toga do naglog pada vrijednosti. Kod temperature inkubacije 4°C povećanje brojnosti slijedi 24h kasnije, a ugibanje je usporenije nego kod inkubacije na 22°C. U prvih 24h dolazi do povećanja broja eutrofa, oligotrfa i proteolita na temperaturi inkubacije 22 i 4°C. Porast je veći,a ugibanje koje slijedi brže kod viših temperatura nego kod nižih. Nakon prvog porasta broja bakterija bilježi se i drugi pik (val) petog i šestog dana inkubacije. Na temelju navedenog možemo zaključiti da je uzorke vode najbolje analizirati odmah nakon uzimanja. Ako to nije moguće uzorke možemo pohraniti kroz 24h na 4°C, a rezultati takve analize biti će približno vjerni. Nakon čuvanja uzoraka duže od 24h na 4°C ili 22°C ne možemo više očekivati vjerne rezultate bakteriološke analize.
Izvorni jezik
Hrvatski