Pregled bibliografske jedinice broj: 72360
Utjecaj temperature na promjene bakteriološke slike u uzorcima površinskih voda
Utjecaj temperature na promjene bakteriološke slike u uzorcima površinskih voda // Zbornik sažetaka priopćenja šestog kongresa biologa hrvatske / Huber, Đuro (ur.).
Zagreb: MD-Zagreb, 1997. str. 114-115 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 72360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na promjene bakteriološke slike u uzorcima površinskih voda
(The influence of temperature on the changes of the bacterial picture in the samples of surface waters)
Autori
Stilinović, Božidar ; Hrenović, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka priopćenja šestog kongresa biologa hrvatske
/ Huber, Đuro - Zagreb : MD-Zagreb, 1997, 114-115
Skup
Šesti kongres biologa hrvatske
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.09.1997. - 26.09.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
temperatura; površinske vode; koliformne; indologene; eutrofne. oligotrofne; proteolitičke bakterije
(temperature; surface waters; coliform; indologene; eutrophic; oligotrophic; proteolytic bacteria)
Sažetak
Ovim istraživanjima željeli smo pokazati kako čuvanje uzoraka površinskih voda određeno vrijeme na različitim temperaturama utječe na pouzdanost rezultata bakteriološke analize. Dio uzoraka čuvan je na 22°C, a dio na 4°C. Bakteriolška analiza obuhvatila je određivanje broja: koliformnih bakterija, indologenih bakterija, eutrofnih saprofitskih bakterija, oligotrofnih saprofitskih bakterija i proteolitičkih bakterija. Na temperaturi od 22°C dolazi do porasta broja koliformnih bakterija u prva 24h stajanja uzoraka do 100 puta. Nakon toga opada njihova brojnost i šestog dana se nisu mogle dokazati u 1mL uzorka. Na temperaturi od 4°C dolazi do porasta broja koliformnih bakterija u prvih 48h stajanja uzoraka do deset puta. Zatim njihova brojnost opada do šestog dana, kada se još mogu dokazati u 1 mL uzorka. Na temperaturi od 22°C povećava se osjetno broj eutrofnih i oligotrofnih bakterija u prva 24h stajanja uzoraka. Zatim do četvrtog dana opada njihova brojnost, posebno eutrofnih bakterija. Na temperaturi od 4°C brojnost eutrofnih i oligotrofnih bakterija se malo povećava u prva 24h stajanja uzorka, a potom se njihova brojnost smanjuje do četvrtog dana. Petog dana bilježi se manji sekundani porast broja eutrofnih i oligotrofnih bakterija na obje temperature. Na temperaturi 22°C brojnost proteolitičkih bakterija u prva 24h stajanja uzoraka povećava se do 150 puta, a na temperaturi 4°C brojnost se povećava 6 puta. Potom njihova brojnost opada i petog dana se nisu više mogle dokazati u 1 mL uzorka. Uzorke vode za bakteriološku analizu trebalo bi analizirati neposredno nakon uzimanja. Ako to nije moguće uzorke možemo pohraniti najviše 12h na 4°C. Nakon čuvanja uzoraka duže od 12h na 4˘C ne možemo očekivati pouzdane rezultate određivanja broja kolonija bakterijskih grupa i vrijednosti titra bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski