Pregled bibliografske jedinice broj: 723531
Program Prehrane 4.0
Program Prehrane 4.0 // Zbornik radova ; I. Međunarodni kongres nutricionista «Metabolički sindrom»
Osijek, Hrvatska, 2014. (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 723531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Program Prehrane 4.0
(Nutrition Plan 4.0)
Autori
Gašparović, Igor ; Bosanac, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova ; I. Međunarodni kongres nutricionista «Metabolički sindrom»
/ - , 2014
Skup
I. Međunarodni kongres nutricionista «Metabolički sindrom»
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.11.2014. - 10.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
računalni program; uravnotežena i raznolika prehrana; skupine namirnica; nutrijenti
(software; balanced and varied diet; foods groups; nutrients)
Sažetak
Program je nastao iz potrebe za brzom izradom uravnoteženih i raznovrsnih jelovnika na temelju znanstvenih i stručnih dostignuća iz nutricionizma i dijetetike. Upisom ulaznih podataka korisnika u program, utvrđuje se stanje uhranjenosti, dnevna energetska potrošnja, preporučeni dnevni energetski unos te energetska potrošnja prilikom obavljanja različitih tjelesnih aktivnosti. Nudi se mogućnost odabira 22. različite dijete/načina prehrane kod kojih se odnos makronutrijenata u osnovi zasniva na preporukama važećim u Republici Hrvatskoj. Program je namijenjen bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama koje se bave bolesničkom skrbi, učeničkim i studentskim domovima, domovima za starije osobe, sportskim klubovima, wellness centrima i dr. Adekvatna zastupljenost svih skupina namirnica se postiže uključivanjem njihovih jediničnih serviranja u preporučenom omjeru u jelovnik. Baza podataka sadrži energetske te mikro- i makronutritivne vrijednosti sirovih i termički obrađenih namirnica po skupinama: žitarice i zamjene, povrće, voće, meso i zamjene, mliječni fermentirani napici, masti, mješovite namirnice te ostale namirnice. Tijekom osmišljavanja jelovnika prate se zastupljenost pojedinih skupina namirnica, makronutritivni sastav obroka te mikro- i makronutritivni sastav jelovnika, i uspoređuju s preporukama. Postoji mogućnost proširenja baze podataka novim namirnicama, pohrane i ispisa jelovnika, te grafičko praćenje stanja uhranjenosti korisnika. Program prati priručnik Sam svoj nutricionist u PDF obliku. Nagrade: zlatna medalja ; INOVA 2009., Zagreb zlatna medalja ; INOVA 2012., Šibenik srebrnom medalja, INVENTUM 2013., Ilok plaketa, AGRO ARCA 2013., Biograd. http://www.program-prehrane.com/.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija