Pregled bibliografske jedinice broj: 723271
Utjecaj mikorize na rast presadnica salate
Utjecaj mikorize na rast presadnica salate, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 723271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikorize na rast presadnica salate
(Lettuce seedlings growth as affected by mycorrhiza)
Autori
Čaljkušić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
35
Mentor
Toth, Nina
Neposredni voditelj
Fabek, Sanja
Ključne riječi
varijeteti salate; morfološka svojstva; Glomus spp.; Glomus mosseae
(lettuce varieties; morphological properties; Glomus spp.; Glomus mosseae)
Sažetak
Mikoriza je simbioza između gljiva i korijena biljaka, a u novije vrijeme ima značajnu ulogu u proizvodnji presadnica povrća. Primjenom mikoriznih gljiva presadnice nekih povrtnih kultura se brže i bolje razvijaju što može skratiti vrijeme proizvodnje. Također, sadnja dobro razvijenih i otpornih presadnica može rezultirati bržim razvojem te ranijim i većim prinosom. Obzirom da primjena pojedinih mikoriznih gljiva može djelovati pozitivno ili negativno na rast presadnica, potrebno je testirati prikladnost komercijalnih preparata. Stoga je, tijekom proljetno-ljetnog roka 2013. godine na pokušalištu Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta postavljeno istraživanje, čiji je cilj bio utvrditi utjecaj inokuliranja supstrata mikoriznim gljivama (G1 - Glomus spp. putem komercijalnog preparata 'Symbivit', G2 - Glomus mosseae i K - kontrola bez inokulacije) u proizvodnji presadnica tri varijeteta salate (lisnata 'Grunetta', dugolisna 'Paris White' i glavatica 'Great Lakes'). Mjerena su morfološka svojstva presadnica: visina biljke, masa biljke, dužina korijena, masa nadzemnog dijela, masa korijena i broj listova. Primjena preparata G1 ('Symbivit') rezultirala je najvećim vrijednostima mase i dužine korijena te mase i visine nadzemnog dijela presadnica salate. Od testiranih varijeteta, dugolisna salata 'Paris White' izdvaja se značajno većim vrijednostima svih promatranih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb