Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 723271

Utjecaj mikorize na rast presadnica salate


Čaljkušić, Marko
Utjecaj mikorize na rast presadnica salate, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 723271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikorize na rast presadnica salate
(Lettuce seedlings growth as affected by mycorrhiza)

Autori
Čaljkušić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2014

Stranica
35

Mentor
Toth, Nina

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
varijeteti salate; morfološka svojstva; Glomus spp.; Glomus mosseae
(lettuce varieties; morphological properties; Glomus spp.; Glomus mosseae)

Sažetak
Mikoriza je simbioza između gljiva i korijena biljaka, a u novije vrijeme ima značajnu ulogu u proizvodnji presadnica povrća. Primjenom mikoriznih gljiva presadnice nekih povrtnih kultura se brže i bolje razvijaju što može skratiti vrijeme proizvodnje. Također, sadnja dobro razvijenih i otpornih presadnica može rezultirati bržim razvojem te ranijim i većim prinosom. Obzirom da primjena pojedinih mikoriznih gljiva može djelovati pozitivno ili negativno na rast presadnica, potrebno je testirati prikladnost komercijalnih preparata. Stoga je, tijekom proljetno-ljetnog roka 2013. godine na pokušalištu Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta postavljeno istraživanje, čiji je cilj bio utvrditi utjecaj inokuliranja supstrata mikoriznim gljivama (G1 - Glomus spp. putem komercijalnog preparata 'Symbivit', G2 - Glomus mosseae i K - kontrola bez inokulacije) u proizvodnji presadnica tri varijeteta salate (lisnata 'Grunetta', dugolisna 'Paris White' i glavatica 'Great Lakes'). Mjerena su morfološka svojstva presadnica: visina biljke, masa biljke, dužina korijena, masa nadzemnog dijela, masa korijena i broj listova. Primjena preparata G1 ('Symbivit') rezultirala je najvećim vrijednostima mase i dužine korijena te mase i visine nadzemnog dijela presadnica salate. Od testiranih varijeteta, dugolisna salata 'Paris White' izdvaja se značajno većim vrijednostima svih promatranih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)

Avatar Url Nina Toth (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čaljkušić, Marko
Utjecaj mikorize na rast presadnica salate, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čaljkušić, M. (2014) 'Utjecaj mikorize na rast presadnica salate', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}aljku\v{s}i\'{c}, Marko}, year = {2014}, pages = {35}, keywords = {varijeteti salate, morfolo\v{s}ka svojstva, Glomus spp., Glomus mosseae}, title = {Utjecaj mikorize na rast presadnica salate}, keyword = {varijeteti salate, morfolo\v{s}ka svojstva, Glomus spp., Glomus mosseae}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}aljku\v{s}i\'{c}, Marko}, year = {2014}, pages = {35}, keywords = {lettuce varieties, morphological properties, Glomus spp., Glomus mosseae}, title = {Lettuce seedlings growth as affected by mycorrhiza}, keyword = {lettuce varieties, morphological properties, Glomus spp., Glomus mosseae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font