Pregled bibliografske jedinice broj: 723261
Morfološka i gospodarska svojstva češnjaka
Morfološka i gospodarska svojstva češnjaka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 723261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka i gospodarska svojstva češnjaka
(Morphological and agronomic traits of garlic)
Autori
Kos, Fabijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
19
Mentor
Borošić, Josip
Neposredni voditelj
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Allium sativum L.; domaći ekotipovi; morfološka svojstva; prinos
(Allium sativum L.; local ecotypes; morphological properties; yield)
Sažetak
Češnjak je povrtna kultura koja se uzgaja i koristi u cijelome svijetu u prehrambene, industrijske i zdravstvene svrhe. Količina proizvodnje češnjaka u Hrvatskoj nije dovoljna da zadovolji potrebe potražnje pa se češnjak uvozi u velikim količinama. Kako bi se taj trend zaustavio potrebno je poboljšati kvalitetu domaćih sorti i povećati proizvodnju. Sa svrhom očuvanja domaćih ekotipova češnjaka te povećanja dostupnosti zdravog sadnog materijala, posljednjih su godina znanstvenici domaćih istraživačkih institucija (Zagreb, Split i Osijek) započeli projekte revitalizacije proizvodnje češnjaka u Hrvatskoj. U radu je prikazan pregled morfoloških svojstava ekotipova ozimog slavonskog češnjaka te iz okolice Benkovca i Ljubitovice. Najvećim vrijednostima morfoloških svojstava izdvajaju se: E2 od benkovačkih ekotipova, Ljubitovački šarac od ljubitovačkih ekotipova i PFO 4 od ozimog slavonskog češnjaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb