Pregled bibliografske jedinice broj: 723257
Procjena rizika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva studentske populacije
Procjena rizika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva studentske populacije // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, 3 (2014), 2; 53-62 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 723257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva studentske populacije
(Estimation of colorectal cancer risk factors related to nutritional and lifestyle habits in students)
Autori
Banjari, Ines ; Ostrognjaj, Tihana
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku (2233-1220) 3
(2014), 2;
53-62
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
karcinom debelog crijeva ; studenti ; procjena rizika ; prehrambene navike ; životne navike
(colorectal carcinoma ; students ; risk estimation ; nutritional habits ; lifestyle habits)
Sažetak
Uvod: Karcinom debelog crijeva (CRC) jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, a u Hrvatskoj je drugi uzročnik smrti. CRC je treći po incidenciji i mortalitetu u oba spola, uz značajne razlike po županijama. Etiologija uključuje interakciju nasljeđa, prehrane i životnih navika. Utvrđeno je kako je 90% svih slučajeva CRC-a u direktnoj vezi s prehrambenim navikama. Studentska populacija zbog promjene životne sredine, povećanja samostalnosti i promjene životnih uloga, te povećanog broja obveza mijenja prehrambene navike, najčešće nepovoljno. Prehrambene navike usvojene u ovom periodu se prolongiraju u kasnijim razdobljima života, a incidencija i mortalitet CRC-a značajno rastu iznad 40 godina. Cilj: Procijeniti rizične čimbenike za obolijevanje od CRC-a koji su povezani s prehrambenim i životnim navikama studentske populacije. Materijali i metode: 446 studenata (23 godine ; 37, 2% muški, 62, 8% žene) ispunilo je anonimnu anketu koja je razvijena za potrebe ovog istraživanja. Obzirom na odgovore rangirani su u kategoriju niskog, srednjeg ili visokog rizika za karcinom debelog crijeva. Rezultati: Utvrđena je prisutnost velikog broja rizičnih čimbenika povezanih s CRC-om: visoka prevalencija povećane tjelesne mase (23, 1%) i pretilosti (6, 1%), pušenja (30, 0%), niska razina fizičke aktivnosti (25, 6% neaktivno, 30, 3% sezonski aktivno), visok unos alkoholnih pića (20, 6% tjedno, 1, 4% dnevno), nizak unos ribe, voća i povrća i visok unos mesa i mesnih proizvoda, preferencija jako slane i začinjene (ljute) hrane, te pozitivna obiteljska anamneza (47, 5% s predispozicijom, 12, 1% s pozitivnom anamnezom na CRC). Utvrđene su značajne razlike po spolu (p<0, 001) i obiteljskoj anamnezi. Zaključak: Najznačajniji rizični čimbenici za CRC povezani s prehrambenim navikama su visok unos mesa i mesnih prerađevina, preferencija slane i začinjene hrane te nizak unos ribe, voća i povrća. Utvrđen je značajno viši rizik kod studenata, a osobito je zabrinjavajuće što je kod studenata s pozitivnom obiteljskom anamnezom utvrđen najveći rizik za CRC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts