Pregled bibliografske jedinice broj: 72142
Utjecaj temperature okoliša i načina hranjenja na resorpciju žumanjčane vrećice i prirast u tovnih pilića
Utjecaj temperature okoliša i načina hranjenja na resorpciju žumanjčane vrećice i prirast u tovnih pilića // Zbornik radova IV. Simpozij "Peradarski dani 2001." / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2001. str. 50-55 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 72142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature okoliša i načina hranjenja na resorpciju žumanjčane vrećice i prirast u tovnih pilića
(The impact of atmospheric temperature and feeding methods on the yolk sac resorption and boiler growth)
Autori
Mikec, Milivoj ; Biđin, Zdenko ; Valentić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova IV. Simpozij "Peradarski dani 2001."
/ Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2001, 50-55
Skup
IV. Simpozij "Peradarski dani 2001."
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 16.05.2001. - 19.05.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pilići; žumanjčana vrećica; temperatura; okoliš; hranidba; stres
(chickens; yolk sack; temperature; enviroment; feeding; stress)
Sažetak
Žumanjčana je vrećica izvor energije i hranjivih tvari za piliće u prvim danima života, odnosno do početka neovisnog hranjenja. Osim nužnih hranidbenih komponenti, preostali dio žumanjka sadrži vrlo veliku količinu imunoglobulina G što osigurava pasivnu zaštitu pilićima od ranih infekcija dok im se funkcionalno ne uspostavi specifični imunosni sustav. Dakle, pravilno iskorištenje ostataka žumanjka presudno je po zdravlje pilića u prvim danima postnatalnog života te kasniju proizvodnost. Više je čimbenika koji poremećuju resorpciju sadržaja žumanjčane vrećice i u osnovi se mogu svrstati na mikrobijelne i nernikrobijelne. Ovi posljednji uglavnom su svakodnevno, u većoj ili manjoj mjeri, nazočni u proizvodnji bez obzira na stupanj razvijenosti proizvodne tehnologije, a najčešće se to odnosi na neprikladnu temperaturu okoliša i način hranjenja. U pokusu s nekoliko skupina pilića utvrđeno je da uobičajeni stresori iz okoliša (povišena toplina i uskrata hrane) nepovoljno djeluju na iskorištenje žumanjka i usporavaju prirast tjelesne mase pilića u prvim danima života. No, u kojoj će se mjeri to vrlo rano djelovanje stresora očitovati tijekom cijelog proizvodnog ciklusa, treba odrediti u daljnjim pokusima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb