Pregled bibliografske jedinice broj: 721401
Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja
Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja // Zbornik radova Veterinarski dani 2014. / Harapin, Ivica (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 27-33 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 721401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja
(Risk of visual-only meat inspection of swine)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2014.
/ Harapin, Ivica - : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 27-33
Skup
Veterinarski dani 2014. Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.10.2014. - 18.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vizualni pregled mesa; svinje; rizik
(visual-only meat inspection; pigs; risk)
Sažetak
Uredbom Uredbom Komisije (EU) br. 219/2014 propisuje se provođenje vizualnog post mortem pregleda rutinski zaklanih (zdravih) svinja. Uredba dozvoljava i provođenje tradicionalnih tehnika pregleda palpacijom i zarezivanjem što ovisi o procjeni nadležnog veterinara. Uvođenje samo vizualnog pregleda ima podlogu u mogućem bakterijskom križnom onečišćenju mesa/organa palpiranjem i zarezivanjem. Imajući u vidu navedeno, obradili smo rezultate veterinarskih post mortem pregleda u hrvatskim klaonicama te proveli istraživanje prevalencije Salmonella spp. i Yersinia enterocolitica u tonzilama i mandibularnim limfnim čvorovima. Svrha prvog dijela istraživanja bila je utvrditi postoje li uvjeti za provođenje samo vizualnog pregleda na liniji klanja s obzirom na postojeće patološko-anatomske nalaze zaklanih svinja u Hrvatskoj. Cilj drugog dijela istraživanja bio je utvrditi lokalizaciju patogena, odnosno nalaze li se na površini ili u dubini tonzila i mandibularnih limfnih čvorova kako bi procijenili rizik onečišćenja tijekom klaoničke obrade i veterinarskog pregleda. Rezultati istraživanja opravdavaju daljnje provođenje tradicionalnog post mortem pregleda, dok je rizik od dodatnog bakterijskog onečišćenja mesa/organa tijekom post mortem pregleda zanemariv.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Programski ugovor 2 Svučilišta u Zagrebu "Antimikrobna rezistencija patogenih bakterija u hrani životinjskog podrijetla"
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb