Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721401

Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja


Zdolec, Nevijo; Dobranić, Vesna
Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja // Zbornik radova Veterinarski dani 2014. / Harapin, Ivica (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 27-33 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 721401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja
(Risk of visual-only meat inspection of swine)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2014. / Harapin, Ivica - : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 27-33

Skup
Veterinarski dani 2014. Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.10.2014. - 18.10.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vizualni pregled mesa; svinje; rizik
(visual-only meat inspection; pigs; risk)

Sažetak
Uredbom Uredbom Komisije (EU) br. 219/2014 propisuje se provođenje vizualnog post mortem pregleda rutinski zaklanih (zdravih) svinja. Uredba dozvoljava i provođenje tradicionalnih tehnika pregleda palpacijom i zarezivanjem što ovisi o procjeni nadležnog veterinara. Uvođenje samo vizualnog pregleda ima podlogu u mogućem bakterijskom križnom onečišćenju mesa/organa palpiranjem i zarezivanjem. Imajući u vidu navedeno, obradili smo rezultate veterinarskih post mortem pregleda u hrvatskim klaonicama te proveli istraživanje prevalencije Salmonella spp. i Yersinia enterocolitica u tonzilama i mandibularnim limfnim čvorovima. Svrha prvog dijela istraživanja bila je utvrditi postoje li uvjeti za provođenje samo vizualnog pregleda na liniji klanja s obzirom na postojeće patološko-anatomske nalaze zaklanih svinja u Hrvatskoj. Cilj drugog dijela istraživanja bio je utvrditi lokalizaciju patogena, odnosno nalaze li se na površini ili u dubini tonzila i mandibularnih limfnih čvorova kako bi procijenili rizik onečišćenja tijekom klaoničke obrade i veterinarskog pregleda. Rezultati istraživanja opravdavaju daljnje provođenje tradicionalnog post mortem pregleda, dok je rizik od dodatnog bakterijskog onečišćenja mesa/organa tijekom post mortem pregleda zanemariv.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Programski ugovor 2 Svučilišta u Zagrebu "Antimikrobna rezistencija patogenih bakterija u hrani životinjskog podrijetla"



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Dobranić, Vesna
Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja // Zbornik radova Veterinarski dani 2014. / Harapin, Ivica (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 27-33 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Zdolec, N. & Dobranić, V. (2014) Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova Veterinarski dani 2014..
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Dobrani\'{c}, Vesna}, editor = {Harapin, I.}, year = {2014}, pages = {27-33}, keywords = {vizualni pregled mesa, svinje, rizik}, title = {Rizici vizualnog post mortem pregleda svinja}, keyword = {vizualni pregled mesa, svinje, rizik}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Dobrani\'{c}, Vesna}, editor = {Harapin, I.}, year = {2014}, pages = {27-33}, keywords = {visual-only meat inspection, pigs, risk}, title = {Risk of visual-only meat inspection of swine}, keyword = {visual-only meat inspection, pigs, risk}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font