Pregled bibliografske jedinice broj: 720597
Antocijanini u bobičastom voću
Antocijanini u bobičastom voću, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska
CROSBI ID: 720597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antocijanini u bobičastom voću
(Anthocyanins in berries)
Autori
Lovreković, Vanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka, Hrvatska
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
43
Mentor
Giacometti, Jasminka
Ključne riječi
bobičasto voće; antocijanini; antocijanidini; ukupni polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(berries; anthocyanins; anthocyanidins; total polyphenols; antioxidant activity)
Sažetak
Antocijanini su prirodni pigmenti biljaka. Bobičasto voće je bogat izvor fenolnih spojeva, naročito antocijanina i antocijanidina. Zbog svoje velike palete boja, neškodljivosti i blagotvornog utjecaja na zdravlje ljudi, interes za ove spojeve i njihove prirodne izvore svakodnevno raste. Međutim, unatoč velikoj mogućnosti primjene u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, postoje određena ograničenja zbog njihove relativne nestabilnosti, ali i još uvijek, niskog iskorištenja tijekom ekstrakcije. Najveći broj istraživanja o antocijana koji se trenutno provode, usmjereni su na rješavanje problema njihove nestabilnosti kao i njihovog pročišćavanja i identifikacije. Nekoliko je načina kojim se može povećati stabilnost antocijanina: promjena pH, ko-pigmentacija i kompleksacija s metalnim ionima. U svim ovim slučajevima prati se njihova antioksidacijska aktivnost. U ovom radu je praćena antioksidacijska aktivnost ovisno o promjeni pH vrijednosti u ekstraktima borovnice, aronije, grožđa Terana i crnog duda. Rezultati provedenih mjerenja su pokazali da je antioksidacijska aktivnost ovisna o sastavu pojedinačnih antocijanina u smjesi, a manje ovisna o promjeni pH vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Biotehnologija
Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
POVEZANOST RADA
Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(mentor)