Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720597

Antocijanini u bobičastom voću


Lovreković, Vanda
Antocijanini u bobičastom voću, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska


CROSBI ID: 720597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antocijanini u bobičastom voću
(Anthocyanins in berries)

Autori
Lovreković, Vanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka, Hrvatska

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
43

Mentor
Giacometti, Jasminka

Ključne riječi
bobičasto voće; antocijanini; antocijanidini; ukupni polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(berries; anthocyanins; anthocyanidins; total polyphenols; antioxidant activity)

Sažetak
Antocijanini su prirodni pigmenti biljaka. Bobičasto voće je bogat izvor fenolnih spojeva, naročito antocijanina i antocijanidina. Zbog svoje velike palete boja, neškodljivosti i blagotvornog utjecaja na zdravlje ljudi, interes za ove spojeve i njihove prirodne izvore svakodnevno raste. Međutim, unatoč velikoj mogućnosti primjene u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, postoje određena ograničenja zbog njihove relativne nestabilnosti, ali i još uvijek, niskog iskorištenja tijekom ekstrakcije. Najveći broj istraživanja o antocijana koji se trenutno provode, usmjereni su na rješavanje problema njihove nestabilnosti kao i njihovog pročišćavanja i identifikacije. Nekoliko je načina kojim se može povećati stabilnost antocijanina: promjena pH, ko-pigmentacija i kompleksacija s metalnim ionima. U svim ovim slučajevima prati se njihova antioksidacijska aktivnost. U ovom radu je praćena antioksidacijska aktivnost ovisno o promjeni pH vrijednosti u ekstraktima borovnice, aronije, grožđa Terana i crnog duda. Rezultati provedenih mjerenja su pokazali da je antioksidacijska aktivnost ovisna o sastavu pojedinačnih antocijanina u smjesi, a manje ovisna o promjeni pH vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Biotehnologija

Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02



POVEZANOST RADA


Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovreković, Vanda
Antocijanini u bobičastom voću, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska
Lovreković, V. (2014) 'Antocijanini u bobičastom voću', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovrekovi\'{c}, Vanda}, year = {2014}, pages = {43}, keywords = {bobi\v{c}asto vo\'{c}e, antocijanini, antocijanidini, ukupni polifenoli, antioksidacijska aktivnost}, title = {Antocijanini u bobi\v{c}astom vo\'{c}u}, keyword = {bobi\v{c}asto vo\'{c}e, antocijanini, antocijanidini, ukupni polifenoli, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovrekovi\'{c}, Vanda}, year = {2014}, pages = {43}, keywords = {berries, anthocyanins, anthocyanidins, total polyphenols, antioxidant activity}, title = {Anthocyanins in berries}, keyword = {berries, anthocyanins, anthocyanidins, total polyphenols, antioxidant activity}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font