Pregled bibliografske jedinice broj: 720182
PLEMENITA PLIJESAN Penicillium nalgiovense KAO MOGUĆI PRODUCENT AFLATOKSINA B1 I OKRATOKSINA A
PLEMENITA PLIJESAN Penicillium nalgiovense KAO MOGUĆI PRODUCENT AFLATOKSINA B1 I OKRATOKSINA A, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 720182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PLEMENITA PLIJESAN Penicillium nalgiovense KAO MOGUĆI PRODUCENT AFLATOKSINA B1 I OKRATOKSINA A
(NOBLE MOULD Penicillium nalgiovense AS POSSIBLE PRODUCENT OF AFLATOXIN B1 AND OCHRATOXIN A)
Autori
Pugelnik, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2014
Stranica
46
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
plemenite plijesni; Penicillium nalgiovense; aflatoksin B1; okratoksin A
(noble mold; Penicillium nalgiovense; aflatoxin B1; ochratoxin A)
Sažetak
Plemenita plijesan Penicillium nalgiovense ima biotehnološku važnost u prehrambenoj industriji (suhomesnati proizvodi) zbog svoje široke upotrebe kao starter kultura. Obzirom da plijesni sintetiziraju sekundarne toksične metabolite mikotoksine, suhomesnati proizvodi predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača. Svrha ovog rada bio je istražiti može li liofilizirana kultura plemenite plijesni Penicillium nalgiovense i soj plijesni Penicillium sp. 622 koje se koriste u industrijskoj proizvodnji zimske salame, pri odabranim uvjetima uzgoja, sintetizirati aflatoksin B1 (AFB1) i okratoksin A (OTA). Za istraživanje prisutnosti mikotoksina u uzorcima upotrijebljena je tankoslojna kromatografija, a koncentracija AFB1 i OTA je određena ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da je AFB1 dokazan u 72, 7 %, a OTA u 100% istraživanih uzoraka. Koncentracije AFB1 bile su u rasponu od nd (nije dokazano) do 0, 125 pg×mL-1, dok je najveća količina OTA od 4, 0 pg×mL-1 dokazana u liofilizatu komercijalne starter kulture P. nalgiovense.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)