Pregled bibliografske jedinice broj: 719537
Mikrobiološki kriteriji
Mikrobiološki kriteriji // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 173-184
CROSBI ID: 719537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološki kriteriji
(Microbiological criteria)
Autori
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Ljubljana
Godina
2014
Raspon stranica
173-184
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
mikrobiološki kriteriji, kriterij sigurnosti hrane, ispitne metode, mikrobiološke opasnosti
(microbiological criteria, criteria of food security, test methods, microbiological hazards)
Sažetak
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svake se godine milijun ljudi zarazi zdravstveno neispravnom odnosno nesigurnom hranom, a zbog mogućih komplikacija bolesti kao i smrtnih ishoda, prehrambeni proizvodi zahtijevaju posebne uvjete rukovanja, kontrole, pakiranja i zaštite od mikrobnog kvarenja. Stoga je u prehrambenom lancu i usvojen princip „od polja do stola” ohrabrujući sve učesnike lanca proizvodnje hrane da unaprijede higijenu i uvedu HACCP principe. Cilj ovog rada je predstaviti mikrobiološke kriterije kao bitnu mjeru za sprječavanje rizika i upravljanje rizikom, kroz mikrobiološko ispitivanje kao jednu od provedivih mjera za sigurnost hrane, kroz utvrđivanje prihvatljivost proizvoda, serije proizvoda ili procesa, na temelju odsutnosti, prisutnosti ili broja mikroorganizama i/ili količine njihovih toksina/metabolita. Zaključak je da je osiguranje sigurnosti hrane potrebna stalna kontrola za sprečavanje ili uklanjanje opasnosti ili smanjenje opasnosti na prihvatljivu razinu.
Izvorni jezik
Hrvatski