Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 719537

Mikrobiološki kriteriji


Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Mikrobiološki kriteriji // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 173-184


CROSBI ID: 719537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološki kriteriji
(Microbiological criteria)

Autori
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Uvod u sigurnost hrane

Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš

Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo

Grad
Ljubljana

Godina
2014

Raspon stranica
173-184

ISBN
978-961-92846-2-9

Ključne riječi
mikrobiološki kriteriji, kriterij sigurnosti hrane, ispitne metode, mikrobiološke opasnosti
(microbiological criteria, criteria of food security, test methods, microbiological hazards)

Sažetak
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svake se godine milijun ljudi zarazi zdravstveno neispravnom odnosno nesigurnom hranom, a zbog mogućih komplikacija bolesti kao i smrtnih ishoda, prehrambeni proizvodi zahtijevaju posebne uvjete rukovanja, kontrole, pakiranja i zaštite od mikrobnog kvarenja. Stoga je u prehrambenom lancu i usvojen princip „od polja do stola” ohrabrujući sve učesnike lanca proizvodnje hrane da unaprijede higijenu i uvedu HACCP principe. Cilj ovog rada je predstaviti mikrobiološke kriterije kao bitnu mjeru za sprječavanje rizika i upravljanje rizikom, kroz mikrobiološko ispitivanje kao jednu od provedivih mjera za sigurnost hrane, kroz utvrđivanje prihvatljivost proizvoda, serije proizvoda ili procesa, na temelju odsutnosti, prisutnosti ili broja mikroorganizama i/ili količine njihovih toksina/metabolita. Zaključak je da je osiguranje sigurnosti hrane potrebna stalna kontrola za sprečavanje ili uklanjanje opasnosti ili smanjenje opasnosti na prihvatljivu razinu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Mikrobiološki kriteriji // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 173-184
Frece, J. & Markov, K. (2014) Mikrobiološki kriteriji. U: Babić, I., Đugum, J. & Krulec Aleš (ur.) Uvod u sigurnost hrane. Ljubljana, Inštitut za sanitarno inženierstvo, str. 173-184.
@inbook{inbook, author = {Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2014}, pages = {173-184}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ki kriteriji, kriterij sigurnosti hrane, ispitne metode, mikrobiolo\v{s}ke opasnosti}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Mikrobiolo\v{s}ki kriteriji}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ki kriteriji, kriterij sigurnosti hrane, ispitne metode, mikrobiolo\v{s}ke opasnosti}, publisher = {In\v{s}titut za sanitarno in\v{z}enierstvo}, publisherplace = {Ljubljana} }
@inbook{inbook, author = {Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2014}, pages = {173-184}, keywords = {microbiological criteria, criteria of food security, test methods, microbiological hazards}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Microbiological criteria}, keyword = {microbiological criteria, criteria of food security, test methods, microbiological hazards}, publisher = {In\v{s}titut za sanitarno in\v{z}enierstvo}, publisherplace = {Ljubljana} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font