Pregled bibliografske jedinice broj: 719516
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 719516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“
(MICROBIAL POPULATIONS IN CHEESE RIPENED IN ANIMAL SACK (MIŠINA))
Autori
Mikulin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
sir; mišina; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode
(cheese; pathogens; classical microbiological methods)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljava li „Sir iz mišine“, proizveden na tradicionalan način bez upotrebe starter kultura, s autohtonim i komercijalnim starter kulturama u okolici Knina, mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 125/03). Za detekciju patogene mikrobne populacije sira korištene su klasične mikrobiološke metode ; hranjive selektivne podloge. Svi uzorci sira proizvedeni bez starter kultura i to na početku zrenja i jedan uzorak uzet nakon 45. dana zrenja bili su mikrobiološki neispravni. Istovremeno, u niti jednom uzorku sira nije bila zamijećena kontaminacija bakterijama iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes kao ni sulfitreducirajućim klostridijima. Zrenjem se broj patogenih mikroorganizama smanjio, posebice u uzorcima sira proizvedenim sa starter kulturama, što ukazuje da dodane starter kulture inhibiraju njihov rast. Također, proizvodnja autohtonih sireva mora se unaprijediti u svakoj tehnološkoj fazi proizvodnje kako bi namirnica odgovarala zadanim kriterijima i bila sigurna za ljudsku konzumaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)