Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 719516

SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“


Mikulin, Ana
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 719516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“
(MICROBIAL POPULATIONS IN CHEESE RIPENED IN ANIMAL SACK (MIŠINA))

Autori
Mikulin, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2014

Stranica
28

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
sir; mišina; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode
(cheese; pathogens; classical microbiological methods)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljava li „Sir iz mišine“, proizveden na tradicionalan način bez upotrebe starter kultura, s autohtonim i komercijalnim starter kulturama u okolici Knina, mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 125/03). Za detekciju patogene mikrobne populacije sira korištene su klasične mikrobiološke metode ; hranjive selektivne podloge. Svi uzorci sira proizvedeni bez starter kultura i to na početku zrenja i jedan uzorak uzet nakon 45. dana zrenja bili su mikrobiološki neispravni. Istovremeno, u niti jednom uzorku sira nije bila zamijećena kontaminacija bakterijama iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes kao ni sulfitreducirajućim klostridijima. Zrenjem se broj patogenih mikroorganizama smanjio, posebice u uzorcima sira proizvedenim sa starter kulturama, što ukazuje da dodane starter kulture inhibiraju njihov rast. Također, proizvodnja autohtonih sireva mora se unaprijediti u svakoj tehnološkoj fazi proizvodnje kako bi namirnica odgovarala zadanim kriterijima i bila sigurna za ljudsku konzumaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulin, Ana
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mikulin, A. (2014) 'SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikulin, Ana}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {sir, mi\v{s}ina, patogeni mikroorganizmi, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode}, title = {SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MI\v{S}INE“}, keyword = {sir, mi\v{s}ina, patogeni mikroorganizmi, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikulin, Ana}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {cheese, pathogens, classical microbiological methods}, title = {MICROBIAL POPULATIONS IN CHEESE RIPENED IN ANIMAL SACK (MI\v{S}INA)}, keyword = {cheese, pathogens, classical microbiological methods}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font