Pregled bibliografske jedinice broj: 719510
ANTIMIKROBNO DJELOVANJE PRIRODNE MIKROBNE POPULACIJE IZ KRČKOG SIRA
ANTIMIKROBNO DJELOVANJE PRIRODNE MIKROBNE POPULACIJE IZ KRČKOG SIRA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 719510 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIMIKROBNO DJELOVANJE PRIRODNE MIKROBNE POPULACIJE IZ KRČKOG SIRA
(ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF NATURAL MICROBIAL POPULATIOS IN CHEESE FROM KRK)
Autori
Sečen, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2013
Stranica
27
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
krčki sir; autohtona mikrobna populacija; antimikrobna aktivnost
(cheese from Krk; indigenous microbial populations; antimicrobial activity)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je izolirati autohtonu mikrobnu populaciju iz uzoraka krčkog sira proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) otoka Krka. Provedena je izolacija i identifikacija autohtone mikrobne populacije u krčkom siru. Korištenjem klasičnih mikrobioloških i biokemijskih metoda identifikacije ustanovljena je prisutnost slijedećih bakterijskih vrsta: Lactobacillus brevis i Pediococcus acidilactici. Ovi bakterijski izolati pokazali su antimikrobnu aktivnost prema test mikroorganizmima (Salmonella sp., Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Escherichia coli), najčešćim konataminantima u hrani. Prevladavale su i bakterije iz roda Staphylococcus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)