Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718322

Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina


Šuka, Sniježana
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 718322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina
(The separation and characterization of casein fractions)

Autori
Šuka, Sniježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Hrnjak-Murgić, Zlata

Neposredni voditelj
Katančić, Zvonimir

Ključne riječi
kazein; biopolimeri; sinteza; toplinska svojstva
(casein; biopolymers; synthesis; thermal properties)

Sažetak
Kazein je protein koji se izdvaja iz mlijeka i predstavlja 93 % suhe tvari u mlijeku. Budući da su osnovne komponente kazeina amino kiseline te prema kemijskom sastavu i strukturi molekula razlikujemo tri osnovne podskupine kazeina alfa, beta i kapa frakciju. Kazein se prema nomenklaturi ubraja u biopolimere jer međusobno povezivane amino kiseline čine makromolekule, a svojstva i struktura molekule jednaka su onima kao kod polimera. Velika prednost biopolimera je u tome što su biorazgradljivi i biokompatibilni stoga su od iznimne važnosti za specifične primjene. Izdvajanje kazeina iz mlijeka u radu provedeno je zakiseljavanjem s urea kiselinom pri čemu je došlo do koagulacije i njegova taloženja. Postupnim mijenjanjem pH vrijednost od 6, 6 do 4, 9 izdvojene su zasebno sve tri frakciju kazeina i provedena je njihova karakterizacija. Kako bi se dobio uvid u sastav i strukturu istraživanih uzoraka frakcija kazeina, karakterizacija je provedena infracrvenom spektroskopijom i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Infracrvenom spektroskopijom praćen je kemijski sastav i identifikacija pojedinih amino kiselina u pojedinim frakcijama, a rezultati su pokazali značajne razlike pojedinih alfa, beta i kapa frakcija. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom analizirana je struktura gdje je utvrđeno da su svojstva ukupnog kazeina gotovo jednaka svojstvima alfa frakcije iz čega se može zaključiti da je ona dominantna frakcija kazeina. Druge dvije frakcije kazeina beta i kapa znatno se razlikuju po toplinskim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Katančić (mentor)

Avatar Url Zlata Hrnjak-Murgić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šuka, Sniježana
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Šuka, S. (2014) 'Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}uka, Snije\v{z}ana}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {kazein, biopolimeri, sinteza, toplinska svojstva}, title = {Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina}, keyword = {kazein, biopolimeri, sinteza, toplinska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}uka, Snije\v{z}ana}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {casein, biopolymers, synthesis, thermal properties}, title = {The separation and characterization of casein fractions}, keyword = {casein, biopolymers, synthesis, thermal properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font