Pregled bibliografske jedinice broj: 718322
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 718322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina
(The separation and characterization of casein fractions)
Autori
Šuka, Sniježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2014
Stranica
47
Mentor
Hrnjak-Murgić, Zlata
Neposredni voditelj
Katančić, Zvonimir
Ključne riječi
kazein; biopolimeri; sinteza; toplinska svojstva
(casein; biopolymers; synthesis; thermal properties)
Sažetak
Kazein je protein koji se izdvaja iz mlijeka i predstavlja 93 % suhe tvari u mlijeku. Budući da su osnovne komponente kazeina amino kiseline te prema kemijskom sastavu i strukturi molekula razlikujemo tri osnovne podskupine kazeina alfa, beta i kapa frakciju. Kazein se prema nomenklaturi ubraja u biopolimere jer međusobno povezivane amino kiseline čine makromolekule, a svojstva i struktura molekule jednaka su onima kao kod polimera. Velika prednost biopolimera je u tome što su biorazgradljivi i biokompatibilni stoga su od iznimne važnosti za specifične primjene. Izdvajanje kazeina iz mlijeka u radu provedeno je zakiseljavanjem s urea kiselinom pri čemu je došlo do koagulacije i njegova taloženja. Postupnim mijenjanjem pH vrijednost od 6, 6 do 4, 9 izdvojene su zasebno sve tri frakciju kazeina i provedena je njihova karakterizacija. Kako bi se dobio uvid u sastav i strukturu istraživanih uzoraka frakcija kazeina, karakterizacija je provedena infracrvenom spektroskopijom i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Infracrvenom spektroskopijom praćen je kemijski sastav i identifikacija pojedinih amino kiselina u pojedinim frakcijama, a rezultati su pokazali značajne razlike pojedinih alfa, beta i kapa frakcija. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom analizirana je struktura gdje je utvrđeno da su svojstva ukupnog kazeina gotovo jednaka svojstvima alfa frakcije iz čega se može zaključiti da je ona dominantna frakcija kazeina. Druge dvije frakcije kazeina beta i kapa znatno se razlikuju po toplinskim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb