Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717910

Dalmatinska janjetina


Tolić, Ante
Dalmatinska janjetina, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 717910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dalmatinska janjetina
(Dalmatian lamb meat)

Autori
Tolić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
30

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
dalmatinska pramenka; janjad; klaonički pokazatelji; odlike trupa; kemijski sastav
(Dalmatian Pramenka; lambs; slaughter indicators; trunk characteristics; chemical composition)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje janjdi dalmatinske pramenke (tjelesna masa pri klanju, masa trupa, randman, udio pojedinih organa u trupu), odlike trupova (duljina trupa, duljina stražnje noge, širina zdjelice, širina i dubina prsa), kakvoću janjećeg mesa (boja, pH vrijednost), kemijski sastav mišićnog tkiva (sastav i udio masnih kiselina mišićnog tkiva i abdominalnog janjećeg loja, aminokiselinski i mineralni sastav mišićnog tkiva). U tu svrhu zaklano je 145 janjadi dalmatinske pramenke, 78 muške i 77 ženske. Klanja i klaoničke obrade janjadi obavljena su u ovlaštenim klaonicama. Nakon klanja i obrade izvršena su mjerenja pojedninačna vaganja organa, rogova, kože s donjim dijelovima nogu i obrađenog toplog trupa. Izmjerena je boja mesa pomoću uređaja Minolta Chroma Meter CR-410. Nakon klanja, unutar 45 min, izmjerena je i pH vrijednost mesa. Komisijski je izabrano 30 janjećih trupova zaklane muške i ženske janjadi, podjednake tjelesne razvijenosti i zamašćenosti od kojih su uzeti uzorci mesa radi utvrđivanja njihovog kemijskog sastava. Kemijske analize su obuhvaćale osnovni kemijski sastav (sadržaj vode, bjelančevina, masti, pepela i nedušične ekstraktivne tvari, NET). Rezultati istraživanja su uspoređeni s onima janjadi rapske ovce, creske ovce i istarske ovce te turskim autohtonim pasminama kivircik i karayaka pasmine. Janjad dalmatinske pramenke je imala manji udio želuca (predželuca) icrijeva u ukupnoj tjelesnoj masi od janjadi creske, rapske i karayaka ovce. Janjad dalmatinske pramenke imala je manju prosječnu duljinu trupa te kraću stražnju nogu i uža prsa od creske i rapske janjadi, dok se dubina prsa i širina zdjelice ne razlikuje od rapske janjadi, kivircik i creska janjad su imala dublja i šira prsa te širu zdjelicu. Utvrđeno je da dalmatinska janjad ima manje svijetlo meso s izraženom nijansom crvene boje. Usporedbom osnovnog kemijskog sastava m. longissimus dorsi navedenih pasmina potvrđena je tvrdnja da se povećanjem dobi janjadi sadržaj bjelančevina značajno ne mijenja za razliku od količine masti koja se znatno povećava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tolić, Ante
Dalmatinska janjetina, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Tolić, A. (2014) 'Dalmatinska janjetina', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {dalmatinska pramenka, janjad, klaoni\v{c}ki pokazatelji, odlike trupa, kemijski sastav}, title = {Dalmatinska janjetina}, keyword = {dalmatinska pramenka, janjad, klaoni\v{c}ki pokazatelji, odlike trupa, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {Dalmatian Pramenka, lambs, slaughter indicators, trunk characteristics, chemical composition}, title = {Dalmatian lamb meat}, keyword = {Dalmatian Pramenka, lambs, slaughter indicators, trunk characteristics, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font