Pregled bibliografske jedinice broj: 717886
Uzgojno-tehnološki postupci s janjdi od partusa do odbića
Uzgojno-tehnološki postupci s janjdi od partusa do odbića, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717886 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgojno-tehnološki postupci s janjdi od partusa do odbića
(Breeding and technology producers from birth to weaning)
Autori
Hrenović, Karmela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
30
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
janjad; uzgoj; tehnologija proizvodnje
(lambs; breeding; technology of production)
Sažetak
Janjenj je jedno od tehnoloških najzahtjevnijih razdoblja u svakoj ovčarskoj proizvodnji koje zahtijeva popriličnu količinu znanja, brige i podosta ljudskog rada. Stoga svaki svjestan ovčar ovo razdoblje shvaća krajnje ozbiljno te priprema prostor u kojem će se ovce janjiti vodeći računa o svakom važnom detalju. O uspjehu janjenja uvelike ovisi financijski rezultat ovčarske proizvodnje ponajviše one primarno namjenjene proizvodnji mesa (janjetine). Uz to, postupci s mladom janjdi u razdoblju od partusa do odbića izazov su za svakog uzgajivača jer o tome ovise brzina rasta i zdravlje mladih grla koji se izravno odražavaju smrtnost janjadi, rezultate tova i kakvoću mesa te vrijeme prvog pripusta. Stoga je cilj ovog rada prikazati najvažnije uzgojno tehnološke postupke u ugoju mlade janjadi u razdoblju od partusa do odbića. Uz to, cilj ovog rada je prikazati utjecaj uzgojno tehnoloških postupaka na zdravlje janjadi, brzinu rasta, klaoničke pokazatelje i kakvoću mesa te neke reprodukcijske odlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)