Pregled bibliografske jedinice broj: 717861
Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu
Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu
(Production of sheep milk on the island Pag)
Autori
Skitarelić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
37
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
paška ovca; ovčje mlijeko; kemijski sastav; paški sir
(Pag sheep; ewe milk; chemical composition; Pag cheese)
Sažetak
Paška ovca, unatoč uzgojnoj prostornoj ograničenosti, jedna je od naših najbrojnijih i najpoznatijih čistokrvnih populacija. Prvenstveno je namjenjena proizvodnji mlijeka koje se prerađuje u glasoviti punomasni tvrdi ovčji sir. Pored mlijeka od paških ovaca dobiva se i janjad prepoznatljiva po maloj klaoničkoj masi (kolje se već u dobi od 30 do 45 dana), izvrsne kakvoće i na našem tržištu vrlo tražena. Vuna je kroz povijest bila razlog uzgoja ovaca na Pagu, ali su razvoj tekstilne industrije te pojava sintetičkih vlakana vunu danas ostavile gotovo bez gospodarskog značaja. S obzirom na važnost paške ovce za hrvatsko ovarstvo općenito, cilj ovog rada bio je prikazati ukupnu veličinu i strukturu populacije ovaca na otoku Pagu, zatim gospodarsku važnost uzgoja paške ovce, broj uzgajivača paške ovce, strukturu i veličinu stada paških ovaca na otoku paku te opisati čimbenike koji utječu na količinu, kemijski sastav i kvalitetu ovčjeg mlijeka. Kako bi se što kvalitetnije prikazlo trenutno stanje uzgoja ovaca na otoku Pagu, u radu su analizirani rezultati dosada provedenih istraživanja paških ovaca i tehnologiju proizvodnje mlijeka. Također, prikazane su najvažnije pasminske odlike paške ovce, s osobitim osvrtom na učinkovitost ove pasmine u proizvodnji mlijeka u izrazito krškom području, sa skromnom vegetacijom i izraženim djelovanjem nedostatka obrina (suše), bure i posolice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)