Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717861

Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu


Skitarelić, Ivana
Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 717861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu
(Production of sheep milk on the island Pag)

Autori
Skitarelić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
37

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
paška ovca; ovčje mlijeko; kemijski sastav; paški sir
(Pag sheep; ewe milk; chemical composition; Pag cheese)

Sažetak
Paška ovca, unatoč uzgojnoj prostornoj ograničenosti, jedna je od naših najbrojnijih i najpoznatijih čistokrvnih populacija. Prvenstveno je namjenjena proizvodnji mlijeka koje se prerađuje u glasoviti punomasni tvrdi ovčji sir. Pored mlijeka od paških ovaca dobiva se i janjad prepoznatljiva po maloj klaoničkoj masi (kolje se već u dobi od 30 do 45 dana), izvrsne kakvoće i na našem tržištu vrlo tražena. Vuna je kroz povijest bila razlog uzgoja ovaca na Pagu, ali su razvoj tekstilne industrije te pojava sintetičkih vlakana vunu danas ostavile gotovo bez gospodarskog značaja. S obzirom na važnost paške ovce za hrvatsko ovarstvo općenito, cilj ovog rada bio je prikazati ukupnu veličinu i strukturu populacije ovaca na otoku Pagu, zatim gospodarsku važnost uzgoja paške ovce, broj uzgajivača paške ovce, strukturu i veličinu stada paških ovaca na otoku paku te opisati čimbenike koji utječu na količinu, kemijski sastav i kvalitetu ovčjeg mlijeka. Kako bi se što kvalitetnije prikazlo trenutno stanje uzgoja ovaca na otoku Pagu, u radu su analizirani rezultati dosada provedenih istraživanja paških ovaca i tehnologiju proizvodnje mlijeka. Također, prikazane su najvažnije pasminske odlike paške ovce, s osobitim osvrtom na učinkovitost ove pasmine u proizvodnji mlijeka u izrazito krškom području, sa skromnom vegetacijom i izraženim djelovanjem nedostatka obrina (suše), bure i posolice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skitarelić, Ivana
Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Skitarelić, I. (2014) 'Proizvodnja ovčjeg mlijeka na otoku Pagu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skitareli\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {37}, keywords = {pa\v{s}ka ovca, ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, pa\v{s}ki sir}, title = {Proizvodnja ov\v{c}jeg mlijeka na otoku Pagu}, keyword = {pa\v{s}ka ovca, ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, pa\v{s}ki sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skitareli\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {37}, keywords = {Pag sheep, ewe milk, chemical composition, Pag cheese}, title = {Production of sheep milk on the island Pag}, keyword = {Pag sheep, ewe milk, chemical composition, Pag cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font