Pregled bibliografske jedinice broj: 717850
Uzgoj janjadi i proizvodnja janjetine u Dalmaciji
Uzgoj janjadi i proizvodnja janjetine u Dalmaciji, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj janjadi i proizvodnja janjetine u Dalmaciji
(Breeding lambs and lamb meat production in Dalmatia)
Autori
Valenčak, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
33
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
ovca; janjad; dalmatinska pramenka
(sheep; lambs; dalmatian pramenka)
Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati ukupnu veličinu populacije ovaca u Dalmaciji, utvrditi pasminsku strukturu i opisati najvažnije uzgajane pasmine, utvrditi broj uzgajivača i prosječnu veličinu stada, uzgojne tehnologije te količinu i kvalitetu proizvedenog janjećeg i ovčjeg mesa. U tu svrhu utvrdit ćemo klaoničke pokazatelje janjdi, odlike trupova (razvijenost i boju mesa) te kemijski sastav janjećeg mesa. Kako bi što bolje prikazali stanje uzgoja ovaca i janjadi u Dalmaciji osvrnut ćemo se na istraživanja koja su provedena, a vezana su uz odlike uzgoja dalmatinske pramenke kao što su odlike uzgoja, kakvoća mesa te boja mišićja i kemijski sastav. Također je u ovom radu podrobije opisana dalmatinska pramenka kao najbrojnija i najvažnija pasmina ovaca koju već stoljećima uzgajaju na širem području Dalmacije ponajviše radi proizvodnje mesa (janjećih trupova i sušene ovčetine-kaštradine) te znatno manje radi proizvodnje mlijeka, dok je vuna, nažalost, tržišno neinteresantan ovčji proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)