Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717841

Pasmine ovaca za proizvodnju mlijeka u Europi i Hrvatskoj


Maršić, Davor
Pasmine ovaca za proizvodnju mlijeka u Europi i Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 717841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pasmine ovaca za proizvodnju mlijeka u Europi i Hrvatskoj
(Breeds of sheep for milk production in Europe and Croatia)

Autori
Maršić, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
21

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
pasmina; ovčje mlijeko; laktacija; kemijski sastav
(breed; sheep milk; lactation; chemical composition)

Sažetak
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka po utjecajem su brojnih čimbenika, a najvažniji je genotip odnosno pasmina ovce. Cilj rada je opisati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava najvažnijih pasmina za proizvodnju mlijeka koje se uzgajaju u Europi i Hrvatskoj. Među najpoznatije svjetske, odnosno europske pasmine visokomliječnih ovaca ubrajaju se istočnofrizijska ovca, Awassi, Chios, Lacaune, Comisana i Sarda. Glavnina ovaca u Hrvatskoj uzgaja se za proizvodnju mesa, a samo oko 10-12 % koristi se za proizvodnju mlijeka. Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj temelji se pretežno na izvornim pasminama i to ponajviše na paškoj ovci, zatim istarskoj i drugim, pretežno otočnim pasminama ovaca. Naime, upravo zahvaljujući svojoj prilagodljivosti na visoke temperature, siromašno tlo i česti nedostatak oborina izvorne pasmine ovaca su najzastupljenije na našem priobalnom području, kao i na otocima (Pag, Krk, Cres i dr.). Mlijeko naših izvornih pasmina ovaca odlikuje se bogatim kemijskim sastavom, osobito visokim sadržajem mliječne masti i bjelenčevina. To je osobito važno s obzirom na činjenicu da se većina ovčjeg mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj prerađuje u sir. Premda paška ovca predstavlja najbrojniju populaciju ovaca koje se u Hrvatskoj muzu, istarska ovca je naša najmliječnija pasmina ovaca, čije su proizvodne odlike (proizvodnja mlijeka u laktaciji, trajanje laktacije) slične odlikama istočnofrizijskih ovaca uzgajanih u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maršić, Davor
Pasmine ovaca za proizvodnju mlijeka u Europi i Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Maršić, D. (2014) 'Pasmine ovaca za proizvodnju mlijeka u Europi i Hrvatskoj', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{s}i\'{c}, Davor}, year = {2014}, pages = {21}, keywords = {pasmina, ov\v{c}je mlijeko, laktacija, kemijski sastav}, title = {Pasmine ovaca za proizvodnju mlijeka u Europi i Hrvatskoj}, keyword = {pasmina, ov\v{c}je mlijeko, laktacija, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{s}i\'{c}, Davor}, year = {2014}, pages = {21}, keywords = {breed, sheep milk, lactation, chemical composition}, title = {Breeds of sheep for milk production in Europe and Croatia}, keyword = {breed, sheep milk, lactation, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font