Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717796

Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu


Jozinović, Kristina
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 717796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu
(Functional foods in the diet of people with lactose intolerance)

Autori
Jozinović, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
25

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
laktoza ; laktoza intolerancija ; funkcionalna hrana ; fermentirana mlijeka ; probiotici
(lactose ; lactose intolerance ; functional food ; fermented milk ; probiotics)

Sažetak
Intolerancija na laktozu javlja kod osoba koje ne mogu probaviti laktozu (mliječni šećer). Postoji više različitih vrsta intolerancije na laktozu: kongenitalna laktoza intolerancija, sekundarna hipolaktazija i primarna intolerancija laktoze. Kod sva tri tipa problematično je konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog visokog udjela laktoze. Od funkcionalne hrane koja se koristi u prehrani osoba s intolerancijom na laktozu najzastupljenija su fermentirana mlijeka i proizvodi od fermentiranog mlijeka. Razlog tomu je taj što je u njima dio laktoze preveden u mliječnu kiselinu, pomoću mikroorganizama (probiotika), koji su dodani tijekom njihove proizvodnje. Tako je u fermentiranim mliječnim proizvodima udio laktoze smanjen, a povećan udio mliječne kiseline, čime je olakšana njihova probavljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Kristina
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Jozinović, K. (2014) 'Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Kristina}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {laktoza, laktoza intolerancija, funkcionalna hrana, fermentirana mlijeka, probiotici}, title = {Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu}, keyword = {laktoza, laktoza intolerancija, funkcionalna hrana, fermentirana mlijeka, probiotici}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Kristina}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {lactose, lactose intolerance, functional food, fermented milk, probiotics}, title = {Functional foods in the diet of people with lactose intolerance}, keyword = {lactose, lactose intolerance, functional food, fermented milk, probiotics}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font