Pregled bibliografske jedinice broj: 717796
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 717796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s
intolerancijom na laktozu
(Functional foods in the diet of people with lactose
intolerance)
Autori
Jozinović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
25
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
laktoza ; laktoza intolerancija ; funkcionalna hrana ; fermentirana mlijeka ; probiotici
(lactose ; lactose intolerance ; functional food ; fermented milk ; probiotics)
Sažetak
Intolerancija na laktozu javlja kod osoba koje ne mogu probaviti laktozu (mliječni šećer). Postoji više različitih vrsta intolerancije na laktozu: kongenitalna laktoza intolerancija, sekundarna hipolaktazija i primarna intolerancija laktoze. Kod sva tri tipa problematično je konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog visokog udjela laktoze. Od funkcionalne hrane koja se koristi u prehrani osoba s intolerancijom na laktozu najzastupljenija su fermentirana mlijeka i proizvodi od fermentiranog mlijeka. Razlog tomu je taj što je u njima dio laktoze preveden u mliječnu kiselinu, pomoću mikroorganizama (probiotika), koji su dodani tijekom njihove proizvodnje. Tako je u fermentiranim mliječnim proizvodima udio laktoze smanjen, a povećan udio mliječne kiseline, čime je olakšana njihova probavljivost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)