Pregled bibliografske jedinice broj: 717277
Aktualne promjene pregleda mesa svinja u Europskoj uniji
Aktualne promjene pregleda mesa svinja u Europskoj uniji // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 22 (2014), 5-6; 49-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 717277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktualne promjene pregleda mesa svinja u Europskoj uniji
(Current changes in meat inspection of pigs in the European Union)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 22
(2014), 5-6;
49-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
pregled mesa; svinje; europski propisi
(meat inspection; swine; european regulation)
Sažetak
Sveobuhvatni longitudinalni sustav osiguranja sigurnosti mesa donosi prve promjene, one u načinu veterinarskog pregleda svinjskog mesa na liniji klanja. Uvodi se samo vizualni pregled rutinski zaklanih zdravih svinja, bez primjene palpacije i zarezivanja. Manualne tehnike u pregledu mesa smatraju se rizičnima za bakterijsko onečišćenje mesa. S druge strane, takvo onečišćenje moguće je u gotovo svim fazama klaoničke obrade pa modifikacija veterinarskog pregleda sama za sebe nije dovoljna za smanjenje rizika od (križnog) bakterijskog onečišćenja. Ostaje pitanje koji će se javnozdravstveni rizici povećati ukoliko se primjenjuje samo vizualni pregled. Aktualni propisi i dalje podržavaju primjenu tradicionalnog pregleda mesa svinja u slučaju kada je ugroženo javno zdravlje ili zdravlje životinja te dobrobit. Pregled svinjskog mesa na trihinelu također se modificira u smislu smanjenja učestalosti uzorkovanja trupova s obzirom na postojanje kontroliranih uvjeta držanja na gospodarstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina