Pregled bibliografske jedinice broj: 717007
Prehrana dijabetičara
Prehrana dijabetičara, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar, Mostar
CROSBI ID: 717007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana dijabetičara
(Nutrition of diabetics)
Autori
Odak, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar
Mjesto
Mostar
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
27
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
dijabetes; prehrana; dijabetička dijeta
(diabetes; nutrition; diabetic diet)
Sažetak
Dijabetes mellitus je progresivna, kronična, metabolička doživotna bolest koja nastaje uslijed apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, a razlikujemo dijabetes tipa 1 (ovisan o inzulinu) i dijabetes tipa 2 (neovisan o inzulinu). Dijabetes tipa 2 najraširenija je bolest današnjice. Za oboljele od dijabetesa tipa 2 pravilna prehrana je temelj liječenja, neovisno o propisanoj oralnoj ili inzulinskoj terapiji. Način prehrane uvelike utječe na regulaciju i tijek bolesti. Prehrambene smjernice za osobe sa dijabetesom tipa 2 vrlo su slične uobičajenoj piramidi prehrane kod koje se energija primarno treba unijeti iz ugljikohidrata, dok unos energije iz masti ne smije premašivati 30 %, unos energije iz zasićenih masnih kiselina 7 % a unos kolesterola 200 mg. Ipak, ne postoji jedinstvena dijabetička dijeta već je liječenje usmjereno na edukaciju pacijenata kako bi oni sami s vremenom stekli sposobnost pralinog odabira namirnica. Cilj rada je dati pregled osnovnih karakteristika dijabetičke dijete i životnih navika povezanih uz smanjanje i/ili povećanje rizika obolijevanja od dijabetesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija