Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716916

Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena


Karlović, Sven; Troha, Ferdinand; Ježek, Damir; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko
Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena // Proceedings of 4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development / Katalinić, Branko (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi, 2014. str. 827-831 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 716916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena
(Analyzing of Textural and Organoleptic Properties of Slavonian kulen)

Autori
Karlović, Sven ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development / Katalinić, Branko - Požega : Veleučilište u Požegi, 2014, 827-831

ISBN
978-3-902734-02-0

Skup
4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 18.09.2014. - 20.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
teksturna svojstva; kulen; tvrdoća; elastičnost
(textural properties; kulen; hardness; elasticity)

Sažetak
Na teksturu kobasica i salama mogu utjecati vrsta mesa, sastav, omjer proteina i masti, udio soli, vlažnost, stupanj samljevenosti i dr., te dolazi do razlika u mehaničkim svojstvima poput tvrdoće, elastičnosti, rada potrebnog za žvakanje i drugih svojstava koja su vrlo važna za određivanje kvalitete teksture. Zbog toga je uz kvalitetnu organoleptičku analizu poželjno imati i objektivnu instrumentalnu metodu koja će pomoći pri određivanju teksturnih svojstava u razvoju novih proizvoda ili kontroli postojećih. U svrhu ispitivanja teksture korišteni su alati poput sondi različitih promjera sa ravnim dnom, set s nožem i Warner-Bratzler set.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Troha, Ferdinand; Ježek, Damir; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko
Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena // Proceedings of 4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development / Katalinić, Branko (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi, 2014. str. 827-831 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karlović, S., Troha, F., Ježek, D., Bosiljkov, T., Dujmić, F., Brnčić, M. & Tripalo, B. (2014) Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena. U: Katalinić, B. (ur.)Proceedings of 4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development.
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Troha, Ferdinand and Je\v{z}ek, Damir and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko}, editor = {Katalini\'{c}, B.}, year = {2014}, pages = {827-831}, keywords = {teksturna svojstva, kulen, tvrdo\'{c}a, elasti\v{c}nost}, isbn = {978-3-902734-02-0}, title = {Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena}, keyword = {teksturna svojstva, kulen, tvrdo\'{c}a, elasti\v{c}nost}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Troha, Ferdinand and Je\v{z}ek, Damir and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko}, editor = {Katalini\'{c}, B.}, year = {2014}, pages = {827-831}, keywords = {textural properties, kulen, hardness, elasticity}, isbn = {978-3-902734-02-0}, title = {Analyzing of Textural and Organoleptic Properties of Slavonian kulen}, keyword = {textural properties, kulen, hardness, elasticity}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font