Pregled bibliografske jedinice broj: 716916
Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena
Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena // Proceedings of 4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development / Katalinić, Branko (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi, 2014. str. 827-831 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 716916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje teksturnih svojstava i senzorike slavonskog kulena
(Analyzing of Textural and Organoleptic Properties of Slavonian kulen)
Autori
Karlović, Sven ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development
/ Katalinić, Branko - Požega : Veleučilište u Požegi, 2014, 827-831
ISBN
978-3-902734-02-0
Skup
4th International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional and Innovation Development
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 18.09.2014. - 20.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
teksturna svojstva; kulen; tvrdoća; elastičnost
(textural properties; kulen; hardness; elasticity)
Sažetak
Na teksturu kobasica i salama mogu utjecati vrsta mesa, sastav, omjer proteina i masti, udio soli, vlažnost, stupanj samljevenosti i dr., te dolazi do razlika u mehaničkim svojstvima poput tvrdoće, elastičnosti, rada potrebnog za žvakanje i drugih svojstava koja su vrlo važna za određivanje kvalitete teksture. Zbog toga je uz kvalitetnu organoleptičku analizu poželjno imati i objektivnu instrumentalnu metodu koja će pomoći pri određivanju teksturnih svojstava u razvoju novih proizvoda ili kontroli postojećih. U svrhu ispitivanja teksture korišteni su alati poput sondi različitih promjera sa ravnim dnom, set s nožem i Warner-Bratzler set.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)