Pregled bibliografske jedinice broj: 716685
Nutritivne i energetske promjene soje u procesu kondukcijskog sušenja
Nutritivne i energetske promjene soje u procesu kondukcijskog sušenja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 716685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivne i energetske promjene soje u procesu kondukcijskog sušenja
(Nutritional and energy changes of soybean in the process of conductive drying)
Autori
Šaranja, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2014
Stranica
66
Mentor
Krička, Tajana
Neposredni voditelj
Matin, Ana
Ključne riječi
Jezgra; ljuska; soja; sorte; sušenje; temperatura
(Core; drying; shell; soybean; temperature; varieties)
Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada starim ratarskim kulturama koje se uzgajaju već više od 4000 godina. Biljka se može koristiti u razne svrhe i kod dorade može biti iskorištena 100 %. Danas se njeno sjeme koristi kao izvor jestivih ulja i bjelančevina za prehranu ljudi te za hranidbu domaćih životinja, kao i u razne industrijske svrhe. Međutim, sjeme soje treba se prije upotrebe termički doraditi, kako bi se inaktiviralo nepovoljno djelovanje ureaze i tripsina inhibitora. Oni su sadržani u svježem sojinom sjemenu, a kao takvi izazvali bi probavne smetnje kod konzumenata. Najpovoljniji postupak termičke dorade soje je kondukcijsko sušenje - tostiranje. Nakon provedene termičke dorade jezgra soje se dalje prerađuje u razne svrhe dok ljuska zaostaje kao nusproizvod. Iz tog razloga provedeno je istraživanje ovakvim načinom termičke dorade kako bi se utvrdila nutritivna svojstva jezgre te energetska (goriva) ljuske soje. U radu su bile obuhvaćene tri sorte soje (Gordana, Sivka i Slavonka). Nakon prikupljenih uzoraka za svaku sortu odredio se prije i nakon termičke dorade kondukcijskim sušenjem nutritivni sastav jezgre te energetski ljuske soje. Od nutritivnih svojstava jezgre odredio se prema standardnim metodama sadržaj vode, pepela, škroba, masti i bjelančevina. Od energetskih svojstava u ljusci prema standardnim metodama odredio se sadržaj vode, pepela, koksa, gornja (Hg) i donja (Hd) ogrjevna vrijednost i udio C, H , N, S. Sorte soje sušene su kondukcijskim sušenjem na temperaturama od 125 i 135ºC u vremenu od 10, 20 i 30 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Krička, Tajana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb