Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716679

Utjecaj kondukcijskog sušenja na kemijske karakteristike zrna kave


Tadić, Ivana
Utjecaj kondukcijskog sušenja na kemijske karakteristike zrna kave, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 716679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kondukcijskog sušenja na kemijske karakteristike zrna kave
(Influence of conductive drying on chemical characteristics of coffee beans)

Autori
Tadić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.04

Godina
2013

Stranica
59

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
Coffea arabica; Coffea canephora; kava; plod; sušenje; temperatura; zrno
(Coffea arabica; Coffea canephora; coffee; fruit; drying; temperature; bean)

Sažetak
Zrna kave razvijaju se u plodovima bobičastog izgleda veličine trešnje. Zrna se nalaze u pulpi iz koje uzimaju hraniva potrebna za rast i razvoj, dok je cijeli plod obavijen vanjskom kožastom opnom. Sam plod kave sadrži oko 68% pulpe, 6% opne pergamenta i 26% čistog zrna kave. Zaštitni slojevi koji obavijaju samo zrno te se uklanjaju pri obradi zrna za tržište su: vanjska opna, pulpa, pergamentna opna, srebrnkasta opna. Kako bi se poboljšao kemijski sastav i omogućilo dugotrajno korištenje, zrna kave se dorađuju termičkim postupkom, a najčešći je kondukcijsko sušenje tostiranjem. S obzirom kako se tijekom kondukcijskog sušenja kemijski sastav zrna promijeni, cilj rada je utvrditi fizikalno-kemijske i nutritivne karakteristike zrna kave, prije i nakon procesa kondukcijskog sušenja na kvalitetu i kemijsku strukturu zrna kave, s obzirom na temperaturu i vrijeme termičke dorade sušenjem. U radu su korištene dvije sorte kave i to Coffea arabica (Arabica kava) i Coffea canephora (Robusta kava), kod kojih je određen fizikalni i kemijski sastav zrna. Coffea arabica i Coffea canephora u mnogočemu se kvalitativno i kvantitativno razlikuju, kako morfološki i biološki, tako i po kemijskoj strukturi zrna kao i po fizikalnim karakteristikama zrna. Od fizikalnih karakteristika određene su dimenzije zrna, kao i sferičnost. Od kemijskih karakteristika određena je količina pepela (metoda HRN ISO 1575:2001), sirovih masti (metoda HRN ISO 6492:2001) te suha tvar (metoda HRN ISO 6673:1999). Zrna svake pojedine sorte osušena su procesom kondukcijskog sušenja na dvije temperature kroz dva vremena i to na 170°C i 190°C tijekom 15 i 30 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Krička, Tajana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tadić, Ivana
Utjecaj kondukcijskog sušenja na kemijske karakteristike zrna kave, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tadić, I. (2013) 'Utjecaj kondukcijskog sušenja na kemijske karakteristike zrna kave', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {59}, keywords = {Coffea arabica, Coffea canephora, kava, plod, su\v{s}enje, temperatura, zrno}, title = {Utjecaj kondukcijskog su\v{s}enja na kemijske karakteristike zrna kave}, keyword = {Coffea arabica, Coffea canephora, kava, plod, su\v{s}enje, temperatura, zrno}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {59}, keywords = {Coffea arabica, Coffea canephora, coffee, fruit, drying, temperature, bean}, title = {Influence of conductive drying on chemical characteristics of coffee beans}, keyword = {Coffea arabica, Coffea canephora, coffee, fruit, drying, temperature, bean}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font