Pregled bibliografske jedinice broj: 716481
Tehnološko-tehnički čimbenici u proizvodnji salate na otvorenom polju
Tehnološko-tehnički čimbenici u proizvodnji salate na otvorenom polju, 2004., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 716481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološko-tehnički čimbenici u proizvodnji salate
na otvorenom polju
(Technological-technical factors in the production
of lettuce in the open field)
Autori
Horvat, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.07
Godina
2004
Stranica
33
Mentor
Parađiković, Nada
Ključne riječi
salata ; čimbenici ; otvoreno polje
(lettuce ; factors ; open field)
Sažetak
Salate je jednogodišnja zeljasta biljaka podrijetlom iz dvije vrste Lactuca serriola L. Ona je bogata vitaminom C, B1, B2, karotenom i dr., a od mineralnih tvari bogata je solima kalija, željeza, fosfora i dr. Obitelj Brkić bavi se kroz cijelu godinu proizvodnjom salate i to salate glavatice, sorta Garuda, nizozemskog proizvođača sjemena Enza Zaden. Proizvodnja kreće od veljače i traje do kasnih jesenskih dana, tj. Do kraja 10. mjeseca. Proizvodni proces koji smo pratili na tom gospodarstvu bio je sljedeći: Sjetva je bila 15. do 18. svibnja 2003. u hidropone, jer je to najbolji način rasada i ekonomski zahtjeva najmanja financijska ulaganja, u odnosu na proizvodnju rasada u tresetnim kockama. Sadnja je bila ručna od 05. do 08. lipnja 2003. na sklop 10 biljaka na m2. Berba je također ručna i počela je 05. srpnja 2003. i vršila se u nekoliko navrata. Glavice su prosječno težile 480 grama i slagale su se u plastične sanduke. Salata se uspješno čuva dva do tri tjedna u hladnjačama na temperaturi 1, 5 do 2, 0°C, pri relativnoj vlazi zraka 92%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Nada Parađiković
(mentor)